Dvije kompanije iz BiH u Top 100 regije

Autor: Sergej Novosel Vučković , 03. listopad 2017. u 22:00
Foto: PD

Najjača kompanija u jugoistočnoj Europi po mjerilima SEENewsa je rumunjska autoindustrija Dacia (prihodi 4,6 mlrd. eura), te slovenski Petrol, s prihodom od 3,21 milijardu eura lani.

Jedine dvije tvrtke iz Bosne i Hercegovine, dovoljno snažne da se plasiraju na Top 100 ljestvicu najvećih u jugoistočnoj Europi, su trgovački lanac Bingo iz Tuzle i Elektroprivreda BiH.

Po jedna privatna i državna kompanija brane dakle bh-boje na ovom popisu koji je portal SEENews sastavio, ne bi li ilustrirao i veličinu i gospodarsku snagu pojedinih zemalja regije na osnovu njihovih poduzeća. Bingo Tuzla sa 165 trgovina najveći lanac u BiH je, štoviše, i novi na listi, zauzevši 99. mjesto, s prihodima od 468,2 milijuna eura u 2016., s tim da su mu rasli čak 34,5 posto. Najveći elektroigrač u zemlji, je, s druge strane, za tri mjesta gori nego lani – Elektroprivreda je ostvarila prihod od 528,8 milijuna eura (rast od 6,6 posto) i na 88. je poziciji.

 

34 posto

rasli lani prihodi Binga. Elektro-privredi su rasli 6,6%

Najjača kompanija u jugoistočnoj Europi po mjerilima SEENewsa je rumunjska autoindustrija Dacia (prihodi 4,6 mlrd. eura), te slovenski Petrol, s prihodom od 3,21 milijardu eura lani. Malo više predstavnika BiH ima na posebnim listama – među osiguravateljima ih je čak 11, najbolja je Uniqa osiguranje Sarajevo, 51. mjesto. Pobjednik je slovenska Zavarovalnica Triglav. Kod najbanaka ih je devet iz BiH – Unicredit bank Mostar je 35 U ovoj kategoriji vodeća je rumunjska Banca Comerciala Romana SA, a potom Zagrebačka banka.  

Komentirajte prvi

New Report

Close