Dvije bogate države prvi put u povijesti uvele PDV od 5 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. siječanj 2018. u 17:54
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Te zemlje već dugo privlače strane radnike obećanjem o životu bez poreza na dodanu vrijednost, no sada vlade spomenutih zemalja žele povećati prihod zbog nižih cijena nafte.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, dvije države Perzijskoga zaljeva, u ponedjeljak su svojim građanima prvi put u povijesti uvele porez na dodanu vrijednost zbog velikih troškova koje ulažu u vojne resurse te zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu. 

Najveći svjetski izvoznik nafte, Saudijska Arabija u nedjelju je najavila povećanje od 127 posto i 83 posto na cijene raznih vrsta goriva, a odluka je na snagu stupila već danas. 

Uvođenje PDV-a od pet posto dogovoreno je u lipnju 2016. između predstavnika šest zemalja Vijeća za suradnju u Zaljevu, a uz Saudijsku Arabiju i UAE, čine ga Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar. 

Iako je prvobitno dogovoreno da će spomenute zemlje PDV uvesti istodobno, Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar to će učiniti s odgodom i uvest će ga do 2019.  

Zaljevske zemlje već dugo privlače strane radnike obećanjem o životu bez poreza na dodanu vrijednost, no sada vlade spomenutih zemalja žele povećati prihod zbog nižih cijena nafte. 

Cijene nafte najniže su od početka financijske krize, a uvođenjem novog poreza šest arapskih zemalja nada će da će pomoći gospodarstvu, ali i građanima da što manje ovise o nafti i plinu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close