Dvadeset dana prije izbora stotinjak uhićenih u racijama u Turskoj

Autor: Ana Blašković , 25. travanj 2023. u 22:00
Turski predsjednik Tayyip Erdogan/REUTERS

Tayyip Erdogan sučava se s najveći izazovom otkako je njegova AK stranka prvi put došla na vlast 2002.

Dvadeset dana prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora turska policija uhitila je 110 osoba zbog navodnih veza s militantima, potvrdile su snage sigurnosti. Među uhićenima su političari, novinari i odvjetnici čije se zadržavanje povezuje s nadolazećim izborima 14. svibnja.

Uhićenja su bila usmjerena na najveći grad u pretežno kurdskoj jugoistočnoj Turskoj Diyarbakir, a akcija je ciljala ljude u 21 pokrajini optužene za povezanost sa zabranjenom militantnom skupinom Kurdistanske radničke stranke (PKK).

Prema pisanju Reutersa, operacija je uslijedila manje od tri tjedna prije predsjedničkih i parlamentarnih glasova koji bi za aktualnog predsjednika Tayyipa Erdogana mogli predstavljati najveći izazov otkako je njegova AK stranka prvi put došla na vlast 2002.

Strah od gubitka vlasti
“Uoči izbora, iz straha od gubitka vlasti, ponovno su pribjegli operacijama pritvaranja”, rekao je zastupnik Narodne demokratske stranke (HDP) Tayyip Temel na Twitteru. Rekao je da su deseci političara, uključujući najviše rangirane članove njegove stranke, novinare, umjetnike i odvjetnike među privedenima u Diyarbakiru. Tužiteljstvo u Diyarbakiru, međutim, odbilo je komentirati.

Jedan izvor Reutersu je rekao da je policija izvršila simultane racije na 186 adresa i zaplijenila neke digitalne materijale pošto su tužitelji izdali naloge za uhićenje 216 osoba. Dodaje da su osumnjičenici optuženi za financiranje, novačenje i širenje propagande za PKK, koju su Turska i nekoliko zapadnih država označile kao terorističku skupinu.

Pomoćnica ravnateljice Human Rights Watcha za Europu i središnju Aziju Emma Sinclair-Webb rekla je da je pristup istražnom dosjeu bio ograničen. To je “jasno bila zlouporaba ovlasti i taktika zastrašivanja prije izbora”, objavila je na Twitteru. Treća najveća stranka u parlamentu, HDP, suočava se s potencijalnom zabranom u postupku na ustavnom sudu u kojem je optužena za veze s PKK-om koje stranka demantira.

Oporbeni savez
Njezini se parlamentarni kandidati iz tog razloga se natječu pod kišobranom male Zelene ljevice. HDP nije dio glavnog oporbenog saveza, ali se žestoko protivi Erdoganu nakon represije posljednjih godina u kojem su tisuće članova, zastupnika i gradonačelnika zatvoreni ili lišeni položaja zbog navodnih veza s PKK-om.

PKK je 1984. pokrenuo pobunu protiv turske države i u sukobu je ubijeno više od 40 tisuća ljudi. Posljednjih godina borbe su se premjestile iz jugoistočne Turske i sada su usredotočene na sjeverni Irak, piše Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close