Duhanske kompanije apeliraju da države donesu zakon koji mrze

Autor: Tomislav Oharek , 18. svibanj 2016. u 14:52
Proizvođači tvrde da pravila o označavanju nisu dovoljno jasna

Brojna tehnička pitanja još čekaju pojašnjenja EK, a svega osam država je direktivu utkalo u svoja zakonodavstva.

Potpuno neočekivano, velike duhanske kompanije prometnule su se u jednog od najjačih lobista koji od država EU traži da se što prije prilagode europskoj direktivi prema kojoj bi se na pakiranjima cigareta trebale naći zastrašujuće slike i poruke s ciljem odvraćanja od pušenja.

Unatoč tome što se duhanske tvrtke bore protiv te regulative, čak i na sudovima, traže da europske države moraju početi s provedbom duhanske direktive kako bi na vrijeme mogle udovoljiti uvjetima koje ona propisuje. Direktiva stupa na snagu 20. svibnja i do tada bi se morala transponirati u nacionalna zakonodavstva. Kako piše Politico, kompanije požuruju članice EU kako bi mogle prilagoditi svoje proizvodne linije novom zakonodavnom okviru, jer kako ukazuje Giovanni Carucci, potpredsjednik BAT-a za europske poslove, vrlo su važni čak i sitni tehnički detalji poput toga smiju li slikovna upozorenja malo prelaziti preko rubova stranica pakiranja.

"Moramo se operativno pripremiti", kaže Alan Hardcare iz odnosa za javnost Imperial Tobacca. "Glavna uprava za zdravlje i sigurnost hrane nam je rekla, 'Znate što je u direktivi, napravite to'. Međutim, mislim da oni ne razumiju naš posao", tvrdi Ben Towsend, čelnik Japan Tobaccoa Internationa za poslovanje u EU. Naime države moraju od kompanija zatražiti korištenje nekog od grafičkih prikaza poput raka grla, leševa ili para u krevetu s upozorenjem kako pušenje može rezultirati impotencijom.

Unatoč tome brojna tehnička pitanja o primjeni direktive i dalje čekaju pojašnjenja komisije, svega osam država je direktivu utkalo u svoja zakonodavstva. Komisija pak nema previše sluha za duhanske kompanije, a kako im je prošlog mjeseca poručio Ar?nas Vinči?nas, šef kabineta povjerenika za zdravlje "možda je lobistima duhanske industrije bilo bolje da su svoje napore usredotočili na države članice kako bi ranije počele s primjenom direktive". 

Komentirajte prvi

New Report

Close