Dugogodišnju boljku nestašice stanova rješavaju preuređenjem ureda

Autor: Tomislav Pili , 24. prosinac 2020. u 06:44
Građevinske tvrtke već su počele s projektima preuređenja u Stockholmu i Göteborgu/REUTERS

Investitorima je vrlo skupo graditi jer su zbog složene regulative troškovi gradnje među najvišima u Europi.

Posljedice koje je pandemija koronavirusa ostavila na trgovinu i uobičajeni uredski posao mogle bi „izliječiti“ dugogodišnju boljku švedskog gospodarstva – kronični nedostatak stambenog prostora.

Kako piše Reuters, izbijanje pandemije povećalo je obujam internetske trgovine i donijelo trend rada od kuće što je švedskim ekonomistima pokazalo da zemlja ima previše trgovina i ureda. Stoga neki u tome vide priliku za ublažavanje kronične nestašice stanova.

Jaz od 140.000 stanova

Vlada u Stockholmu stoga razmatra mogućnosti preinake praznih komercijalnih nekretnina u stambene prostore kako bi se dijelom premostio jaz od 140.000 stanova, koliko svake godine nedostaje na tamošnjem nekretninskom tržištu.

Inače, problem nestašice stanova u Švedskoj nije od jučer te je jedna od Ahilovih peta tamošnjeg gospodarstva. Naime, u Švedskoj je investitorima vrlo skupo graditi stanove jer su zbog složene regulative troškovi gradnje među najvišima u Europi.

S druge strane, porezne olakšice na stambene hipotekarne kredite, nulta stopa poreza na nekretnine i visokoregulirano tržište najma podigle su cijene stanova i rezultirale rekordnim iznosom stambenih kredita.

Problem je toliko nabujao da je švedska središnja banka upozorila kako se radi o riziku za ekonomsku stabilnost zemlje. Povećanje dinamike preuređenja komercijalnih nekretnina u stambene moglo bi pomoći u ublažavanju tog pritiska.

Štoviše, ako se ovaj plan pokaže učinkovitim, švedska iskustva mogle bi preslikati i druge europske države koje muku muče s nestašicom stanova, poput Ujedinjenog Kraljevstva ili Nizozemske. Švedska državna agencija Nacionalni odbor za stanovanje dobila je zadatak da pojednostavi građevinsku regulativu kako bi se ubrzali projekti preinake zgrada, a prijedlog izmjena vlada očekuje do kraja veljače iduće godine.

„Zbog pandemije koronavirusa sve više sektora razmatra rad od kuće kao stalno rješenje što znači da postoje nekretnine koje mogu biti iskorištene za stanovanje“, izjavio je zamjenik ministra financija Per Bolund.

Naime, petina od 5 milijuna radnika u Švedskoj vjerojatno će nastaviti raditi od kuće i nakon ublažavanja pandemije, prema studiji Europskog instituta za bihevioralne analize i sveučilišta u Göteborgu i Lundu. Drugim riječima, mnoštvo kompanija trebat će manje uredskog prostora.

Švedski statistički zavod (SCB) već je prepolovio površinu svojih ureda. Umjesto nekadašnjih 15.000 četvornih metara, novi uredi prostiru se na 7900 kvadrata i imaju 200 radnih stolova manje nego ranije.

Helen Stoye, zamjenica generalnog direktora SCB-a, ističe kako je ta organizacija – poput većine ostalih – prije skeptično gledala na rad na daljinu. „Međutim, tijekom pandemije vidjeli smo da rad od kuće funkcionira stvarno dobro“, kaže Stoye.

Snažni udar na trgovine

Osim ureda, u stanove se mogu preurediti i trgovine s obzirom da su internetski trgovci – poput Amazona koji je početkom godine otvorio i „švedsku stranicu“ – počeli uzimati sve veći dio tržišnog kolača. Kako potražnja za komercijalnim prostorom opada, nekretninska tvrtka Wallenstam koja u Švedskoj upravlja portfeljem vrijednim 6,6 milijardi dolara, već razmatra opcije.

Izvršni direktor Hans Wallenstam ističe kako je u središtima Stockholma i Göteborga već previše trgovačkog prostora zbog pandemije koronavirusa. „COVID kriza je snažno udarila trgovine i mnogo ih je praznih u rezidencijalnim područjima“, kaže Wallenstam. Stoga njegova tvrtka razmatra preuređenje 10 do 20 trgovina.

Naime, u stanove bi se preuredio gornji kat tih trgovina. Međutim, dio uredskih i trgovačkih prostora ipak nije pogodan za preuređenje što znači da će nestašica stanova ostati problem u Švedskoj i u narednim godinama.

„Najveći doprinos rješavanju stambenog problema može dati novogradnja“, kaže Christoffer Jarkeborn, regionalni direktor u građevinskoj tvrtki Skanska koja je nedavno preuredila bivše sjedište Ericssona u stockholmskoj četvrti Nacka u stambenu zgradu sa 286 stanova.

„Ali preuređenje komercijalnih nekretnina može biti komplementarno“, dodaje Jarkeborn.

Komentirajte prvi

New Report

Close