Država s 95 milijuna stanovnika ima tek 35 mrtvih, što rade drukčije od ostalih?

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2020. u 14:22
Foto: pixabay

Tijekom prve faze epidemije vlada je uspjela brzo i sveobuhvatno prekinuti sve putove prijenosa virusa, a svaka zaražena osoba bila je hospitalizirana, piše Thuy.

Dok se države diljem svijeta bore s drugim valom koronavirusa, Vijetnam, država s 95 milijuna stanovnika, ima zabilježenih samo 35 smrtnih slučajeva.

Tran Le Thuy, direktor Centra za medije i razvojne inicijative u Hanoiju za Guardian je objasnio koja je njihova tajna.

– U večernjim satima 7. ožujka dobio sam e-mail od upravitelja poslovne zgrade u kojoj radim u Hanoiju. U njemu je pisalo kako je otac Nguyena Hong Nhunga, 17. pacijenta s covidom-19 u zemlji i prvome u gradu, večerao na trećem katu zgrade. Iako je dva puta bio negativan na testiranju za koronavirus, upravitelj zgrade prijavio je njegov dolazak nadležnim vlastima. Sedam djelatnika koji su bili s njim u kontaktu poslano je u samoizolaciju, a zgrada je odmah dezinficirana – napisao je on i istaknuo kako je zemlja ovu reakciju usvojila od početka pandemije i dalje je primjenjuje, piše vecernji.ba

Tijekom prve faze epidemije vlada je uspjela brzo i sveobuhvatno prekinuti sve putove prijenosa virusa, a svaka zaražena osoba bila je hospitalizirana, piše Thuy. Vlasti su pronašle sve kontakte i poslale ih u samoizolaciju. Vojska je domove zaraženih i njihovu četvrt stavila u lokalni lockdown.

Vijetnam se ponašao kao da se radi o biološkom ratu. Vijetnam je imao sve predispozicije za moguće katastrofalne razmjere pandemije. Prvo, njegova granica s Kinom proteže se na oko 1300 kilometara, povezan je trgovinski s njom i nema izrazito razvijen zdravstveni sustav. Dakle, zašto je Vijetnam, osim zbog praćenja kontakata, bio toliko uspješan u borbi s Covidom-19?

Važan razlog je način na koji se vlada odnosila prema pandemiji, odnosno jer ju je depolitizirala i tretirala je prvenstveno kao zdravstvenu krizu. Nije bilo političkog ili vjerskog upliva zbog kojih bi se manipuliralo podacima.Primjerice, voditelj Centra za kontrolu bolesti u Hanoiju uhićen je zbog sumnje na korupciju tijekom nabave kompleta za testiranje, a trgovcima su određene novčane kazne ako su zaštitne maske prodavali po previsokoj cijeni.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A što je s prosječnom dobi stanovništva? Amerikanci su pobili par generacija, pa je sada ugrožena populacija prorijeđena

New Report

Close