Država klimatizira vanjske prostore kako bi se pokušala rashladiti od ‘nepodnošljive vrućine’

Autor: Poslovni.hr , 03. studeni 2019. u 11:19
Foto: Getty Images

U ljetnim noćima temperature rijetko padaju ispod 32 Celzijeva stupnja, a tijekom dana mogu se povisiti i do 50 stupnjeva C.

U Kataru je i dalje vruće, stvarno vruće. 

Kao odgovor, nacija je učinila nešto što zvuči apsurdno: počela je klimatizirati svoje vanjske prostore – "rješenje" koje bi u konačnici moglo pogoršati preznojavanje i toplinu, piše Washington Post.

Ekstremne vrućine ugrozile su zdravlje stanovnika nacije, a kao odgovor na to, u Kataru su postavili klimatizacijske uređaje na otvorenim sportskim stadionima, trgovačkim centrima i tržnicama.

"Ako isključite klima uređaje, to će biti nepodnošljivo", rekao je Yousef al-Horr, osnivač Zaljevske organizacije za istraživanje i razvoj za WP. 

"Ne možete dobro funkcionirati."

Klimatizacijski uređaji mogli bi privremeno rashladiti stanovnike Katara, ali postoji kvaka-22 u vezi zaštite okoliša: nacija koristi fosilna goriva za proizvodnju električne energije potrebne za pokretanje uređaja. Ta fosilna goriva zauzvrat proizvode emisije ugljika, što doprinosi globalnom zagrijavanju koje upravo zakuhava spomenutu državu.

Dok su se potpisnici Pariškog sporazuma složili da pokušaju izbjeći da se temperature povise za 2 stupnja Celzijusa (3,6 stupnja Farenheita) iznad predindustrijske razine, Katar je već prešao taj prag – što znači da bi trenutna situacija te nacije mogla predskazati našu budućnost.

Katar je emitor stakleničkih plinova, prema podacima Svjetske banke, tri puta veći od Sjedinjenih Američkih Država i šest puta veći od Kine. Te podatke mnogi u Kataru osporavaju.

No činjenica je da koristi oko 60 posto električne struje za hlađenje, dok u SAD-u na to otpada jedva 15 posto, a u Kini ili Indiji 10.

"Katar je jedno od područja koja se najbrže zagrijavaju, barem izvan Arktika", izjavio je za WP Zeke Hausfather, znanstvenik klimatskih podataka na Berkeleyu.

"Promjene tamo (u Kataru) mogu nam pomoći da osjetimo što ostatak svijeta može očekivati ​​ako ne poduzmemo mjere za smanjenje emisije stakleničkih plinova.", naveo je.

Komentirajte prvi

New Report

Close