Država daje 2 mil. eura za spas zemljišta i rijeka koje je onečistio privatni rudnik

Autor: Poslovni dnevnik , 20. travanj 2016. u 21:59
Rijeke i zemljište uništeni su teškim metalima nakon poplave jer Bogićević nije ulagao u zaštitu deponija

Novac iz Fonda solidarnosti EU za sanaciju od poplava odlazi Miroslavu Bogićeviću.

Srpska vlada će izdvojiti 248 milijuna dinara za saniranje onečišćenja Kostajničke rijeke, Korenite i Jadra zbog izlijevanja jalovine s flotacije rudnika Stolice, čiji je vlasnik Miroslav Bogićević. To je utvrđeno državnim programom, doznaje Blic, koji je usvojen 15. travnja, a novac će biti osiguran iz Fonda solidarnosti EU.

 Naime, država je bespovratno iz tog fonda dobila 60,2 milijuna za sanaciju objekata i infrastrukture od poplava.  Dva milijuna eura otići će za ispravljanje ekološkog nemara Miroslava Bogićevića, koji otkada je kupio rudnik antimona 2006. godine nije ništa uložio u zaštitu deponija jalovišta od vanjskih voda. Budući da je 2014. za vrijeme poplava došlo do izlijevanja opasnog otpada iz rudnika u rijeke, a Bogićević nema novca za sanaciju, država će preuzeti njegove obveze, kaže izvor Blica iz vlade.

"Inspekcije godinama nisu reagirale na nezaštićeno jalovište. Zbog takvog nemarnog odnosa Miroslava Bogićevića, riječna korita su u dužini od 27 kilometra onečišćena iznad granica dopuštenih vrijednosti, a teškim metalima je uništeno i 360 hektara poljoprivrednog zemljišta", kaže sugovornik Blica.  Bogićevićev rudnik zlata Lece kontrolira kompanija Life Stone Capital iz Dubaija koja ima samo jednog zaposlenog i osnivački ulog od jednog eura. Naravno, za stručnjake je takva odluka da se na trošak države ispravljaju tuđi privatni promašaji nedopustiva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close