Druga strana medalje: Prosječni Amerikanac živi od plaće do plaće i nema ušteđevine

Autor: Poslovni.hr , 14. listopad 2016. u 12:24
Foto: Thinkstock

Večere u skupocjenim restoranima ponekad prelaze i 200 dolara po osobi.

Amerika najčešće prvo asocira na raskošne kuće s bazenima, luksuzne automobile, putovanja, skupu odjeću ili život na visokoj nozi kakav ima Kim Kardashian.

Beverly Hills, Miami Beach ili Manhattan samo su neka od brojnih odredišta gdje sretnicima nije problem dati deset milijuna dolara za nekretninu koja im se svidi.

Ili odsjesti i po nekoliko tjedana u skupocjenim hotelima poput The Four Seasonsa s cijenom noćenja od 1500 dolara. 

Večere u skupocjenim restoranima ponekad prelaze i 200 dolara po osobi.

Da nije sve tako bajkovito upozorava i ona druga strana medalje – američka socijala, odnosno beskućnici koji spavaju po parkovima.

Gradovi Tampa, Saint Petersburg i Clearwater na Floridi vode nekoliko socijalnih programa poput povoljnijih cijena za najam stana (jedan dio plaća obitelj, a drugi država). Nažalost, liste čekanja su duge pa neki programi ne primaju nikoga još od 2011.

U Floridi zdravstveno osiguranje za djecu do 18. godine života, ako se radi o siromašnoj obitelji, stoji 20 dolara mjesečno.

Bitno je istaknuti i nekoliko organizacija koje financijski pomažu zajednicama s maloljetnom djecom. Ako je u obitelji bilo neočekivanih zdravstvenih problema ili su roditelji manje radili na poslu, mogu dobitijednokratnu pomoć za plaćanje stana i režija.

I da se takva obitelj ne bi preko noći našla na ulici, jer prosječni Amerikanac živi od plaće do plaće i nema ušteđevine, dobro je što im netko pomaže.

Iako je Florida u protekloj godini otvorila preko milijun novih radnih mjesta, većina poslova je sezonske prirode, četiri sata dnevno ili pak s minimalnim satnicama.

Stoga roditelji teškom mukom pokrivaju mjesečne račune pa, prema posljednjem izvješću Kids Count organizacije, jedno od njihovih četvero djece živi na granici siromaštva.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Trebalo bi navesti da je granica siromaštva u Americi 23.283usd po obitelji , što je u hr prosječna plaća

Još će ispasti da su prema nama siromasi.
Inace večera u boljem i skupljem restoranu je cca 75 dolara po glavi ako se pije pivo,tipa biftek ili riba. Ali vina su im strasno skupa i tu se ljudi istroše.
Njihova prednost je sindikat i plaćeni prekovremeni sati i odbitak poreza na burzovne gubitke. Nadalje svaki poduzetnik koji zaposljava ima odbitke i to znacajne.
Ali svejedno i tamo neki metu ulice i kopaju po kontejnerima.

https://www.youtube.com/watch?v=Vyo3o77kU08

New Report

Close