Druga karantena u Britaniji zaustavit će iznenađujući ekonomski oporavak

Autor: Tomislav Pili , 22. rujan 2020. u 22:00
Britanski premijer Boris Johnson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Johnson pozvao građane da rade od kuće i uveo nova ograničenja pubovima, barovima i restoranima u pokušaju da suzbije ubrzani drugi val širenja zaraze.

Britansko gospodarstvo suočava se s drugim zatvaranjem ekonomskih aktivnosti, no nešto blažim nego u proljeće, najavljuje vlada. Britanski premijer Boris Johnson u utorak je pozvao građane da rade od kuće i uveo je nova ograničenja pubovima, barovima i restoranima u pokušaju da suzbije ubrzani drugi val širenja zaraze. Od sutra svi pubovi, barovi, restorani i drugi ugostiteljski objekti širom Engleske zatvaraju u 22 sata. „Znamo da ovo neće biti lako, ali moramo poduzeti daljnje mjere kako bismo kontrolirali ponovno širenje zaraze i zaštitili državni zdravstveni sustav“, stoji u dijelovima Johnsonova govora koje je objavio njegov ured u Downing Streetu prije obraćanja zastupnicima Donjeg doma parlamenta.

Upozorenje epidemiologa

Mjere dolaze nakon što su vodeći zdravstveni stručnjaci u ponedjeljak upozorili da će se Velika Britanija suočiti s eksponencijalno rastućom stopom smrtnosti u roku nekoliko tjedana ukoliko se ne poduzmu hitne mjere. Epidemiolozi predviđaju da će Ujedinjeno Kraljevstvo brojati oko 50.000 novih slučajeva dnevno do sredine listopada ako se ne uvedu dodatna ograničenja. Novi slučajevi zaraze koronavirusom u Britaniji rastu za najmanje 6000 dnevno, prema prošlotjednim podacima, prijemi u bolnice udvostručuju se svakih osam dana, a sustav testiranja se raspada. „Jedna od stvari koje ćemo naglasiti jest da ćemo, ako je moguće da rade od kuće, ljude poticati da to čine“, rekao je Michael Gove, ministar kabineta, za Sky News dodavši da će „doći do pomaka u naglasku“. Iako su milijuni širom Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske već pod nekim oblikom ograničenja, ne očekuje se da će vlada uvesti potpunu karantenu poput one u ožujku. Ujedinjeno Kraljevstvo već ima najveći službeni broj žrtava u Europi i peti u svijetu te posuđuje rekordne svote da oživi posustalo gospodarstvo. Uvođenje dodatnih epidemioloških mjera dolazi u trenutku kada se britansko gospodarstvo počelo oporavljati od pada u drugom tromjesečju, i to brže od očekivanja ekonomista. Prošloga je petka nacionalni statistički zavod objavio kako je maloprodaja u kolovozu porasla 0,8 posto u odnosu na srpanj, označivši već četvrti mjesec zaredom da osobna potrošnja Britanaca raste. Štoviše, volumen maloprodaje prošloga je mjeseca bio 4 posto iznad predpandemijske razine.

Dodatna podrška

Ekonomisti američke banke JP Morgan Chase izračunali su da bi dvotjedno zatvaranje ugostiteljskih objekata smanjilo britanski BDP za najmanje 2 posto. Iako će jesenski udar na gospodarstvo vjerojatno biti blaži od proljetnoga, strožija ograničenja osnažit će argumente onih ekonomista koji od Banke Engleske traže dodatne monetarne poticaje. Guverner Andrew Bailey istaknuo je kako eskalacija broja novooboljelih prijeti ekonomskim prognozama te da središnja banka razmatra sve mogućnosti kako dodatno podržati gospodarstvo.v

Komentirajte prvi

New Report

Close