Drastični pad narudžbi za strojeve za čipove u Nizozemskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 22. travanj 2024. u 21:00
Vlada u Den Haagu zabranila izvoz strojeva u Kinu/Shutterstock

Neto vrijednost novih narudžbi potonula je na samo 3,6 milijardi eura, s 9,2 milijarde eura na početku 2023.

Nizozemski dobavljač opreme za proizvodnju računalnih čipova ASML izvijestio je o naglom padu potražnje u prvom tromjesečju u uvjetima nizozemske zabrane izvoza najsofisticiranijih strojeva u Kinu u dogovoru s SAD-om.

Neto vrijednost novih narudžbi potonula je na samo 3,6 milijardi eura, s 9,2 milijarde eura na početku 2023.

Vrijednost narudžbi najnovije generacije strojeva (EUV) spustila se na samo 656 milijuna eura, s 1,6 milijardi eura u istom prošlogodišnjem razdoblju. Neto dobit ASML-a smanjila se za 40,5 posto, na 1,22 milijarde eura.

Prihod je potonuo za 27 posto, na 5,29 milijardi eura. Potražnja za najnovijom generacijom ASML-ovih strojeva naglo je oslabila nakon što je vlada u Den Haagu zabranila njihov izvoz u Kinu, pridruživši se SAD-u koji nastoji potkopati kineski razvoj kapaciteta za proizvodnju čipova, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

Kina već godinama pokušava smanjiti ovisnost o uvozu čipova pa kompanije naveliko kupuju starije ASML-ove strojeve koji ne podliježu zabrani, koristeći ih za proizvodnju čipova za potrošačka dobra, uključujući hladnjake, automobile, igračke i mobitele.

U 2025. potražnja za novim strojevima trebala bi se oporaviti zahvaljujući uzletu umjetne inteligencije i pojačanoj proizvodnji memorijskih čipova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close