Drama u zrakoplovu punom putnika: Tri sekunde dijelile su ga od totalne katastrofe

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2024. u 14:34
FOTO: REUTERS/Lindsey Wasson

Zrakoplov Boeing 737, koji je prevozio 163 putnika prema Gran Canariji, jedva se uspio podići s piste pri polijetanju, preletjevši obližnju autocestu na visini od samo 30 metara.

Putnički zrakoplov koji je prevozio 163 putnika i devet članova posade zamalo je izbjegao nesreću nakon dramatičnog polijetanja iz britanske zračne luke.

Incident se dogodio 4. ožujka na zrakoplovu Boeing, koji već duže vrijeme prate brojni tehnički problemi.

Zrakoplov TUI Boeing 737-800 trebao je poletjeti iz zračne luke Bristol prema Gran Canariji, no iako je pista za polijetanje bila duga gotovo dva kilometra, polijetanje je započelo jedva 260 metara prije kraja piste, a zrakoplov se vinuo u zrak svega tri metra prije završetka.

Kad su se kotači konačno podigli u zrak, zrakoplov je letio brzinom od svega 150 čvorova, što znači da bi samo tri sekunde kasnije izletio s piste, pokazale su procjene, prenosi Dnevnik.hr.

Dramatično je bilo i na obližnjoj autocesti A38, koju je zrakoplov preletio na manje od 30 metara visine.

Do problema s polijetanjem došlo je zbog greške u softveru zbog koje zrakoplov nije imao dovoljno snage za uzdizanje.

Ministarstvo prometa istražuje ovaj incident te su izdali posebno upozorenje zrakoplovnim tvrtkama koje koriste seriju Boeing 737-800 nove generacije, zbog problema sa softverom koji je ugrozio sigurnost leta.

Komentirajte prvi

New Report

Close