Financijska tržišta sve nervoznija, ovaj tjedan će biti ključan

Autor: Tomislav Pili , 19. srpanj 2022. u 07:00
Ostavka Marija Draghija došla bi u nezgodan trenutak s obzirom da se na europskom kontinentu pomaljaju tamni oblaci recesije/Reuters

Talijanska javnost grozničavo iščekuje sutrašnje obraćanje premijera.

Za talijansku političku scenu ovaj će tjedan biti ključan jer će pokazati hoće li država izbjeći potonuće u ekonomski kaos.

Kako navodi Bloomberg, sve su veći pritisci da premijer Mario Draghi odustane od ostavke najavljene već ovoga tjedna, u vrijeme sve većih naznaka ekonomskih problema.

Uvjet – podrška svih
Nekadašnji čelnik Europske središnje banke obratit će se sutra zastupnicima talijanskog parlamenta, a javnost grozničavo iščekuje hoće li izjaviti kako želi svojoj podijeljenoj koaliciji dati još jednu šansu ili će ponuditi ostavku.

Prema tvrdnjama upućenih izvora, Draghi je i dalje bliži ostavci. Matteo Renzi, nekadašnji premijer i prvi čovjek stranke Viva Italia, tijekom vikenda je pokrenuo peticiju za Draghijev ostanak na dužnosti predsjednika vlade koja je u samo nekoliko sati prikupila više od 70.000 potpisa.

Apelu za očuvanje sadašnje valde pridružili su se i udruge poslodavaca te predstavnici lokalne samouprave. Draghi je ranije tvrdio kako će ostati premijer samo ako ima podršku cijele vladajuće koalicije. Međutim, njegova ostavka došla bi u vrlo nezgodan trenutak za Italiju s obzirom da se na europskom kontinentu pomaljaju tamni oblaci recesije.

220

bodova dosegla je razlika u prinosu njemačkih i talijanskih obveznica

K tome, Talijani se sve teže bore sa svakodnevnim utjecajem visoke inflacije, a čeka se i da parlament izglasa reformski paket kojim bi se omogućila isplata 200 milijardi eura novca za oporavak iz Bruxellesa.

Politička drama u Rimu prelila se i na financijska tržišta. Prinos na talijanske desetogodišnje obveznice u ponedjeljak ujutro iznosio je 3,35 posto, povećavši se za sedam baznih bodova.

U odnosu na njemačke državne obveznice iste ročnosti koje se uzimaju kao mjerilo, razlika u prinosu proširila se dodatnih šest baznih bodova, na 220 bodova, što je najviše u posljednjih mjesec dana.

Bez želje za pomirenjem
Problemi za talijanskog premijera započeli su prošloga tjedna kada su zastupnici Pokreta 5 zvijezda, člana vladajuće koalicije, bili suzdržani tijekom glasovanja o povjerenju vladi.

Lider te stranke, Giuseppe Conte, bivši premijer, kritičan je prema Draghijevom odgovoru na dolazeću ekonomsku krizu, a i protivi se talijanskim isporukama oružja u Ukrajinu. Conte za sada javno ne pokazuje želju za pomirenjem.

Tijekom vikenda je kazao kako je premijer Draghi dao samo “generički odgovor” na zahtjeve Pokreta 5 zvijezda za povećanjem proračunskih izdataka za socijalu. Podrška ostalih stranaka koalicije, poput desničarske Lige koju vodi Matteo Salvini, također je klimava.

Podsjetimo, Salvini je već prijetio da će napustiti vladu. Salviniju u scenariju razbijanja sadašnje koalicije na ruku idu i ankete koje pokazuju da bi na prijevremenim izborima stranke desnog centra ostvarile dobar rezultat.

Ako predsjednik Sergio Mattarella raspiše prijevremene izbore, oni se moraju održati u roku 70 dana. To ne ide na ruku Pokretu 5 zvijezda čija je popularnost snažno opala otkako su ušli u vladu.

Komentirajte prvi

New Report

Close