Dr. Martens ‘ušetao’ na burzu u velikom stilu, investitori su oduševljeni

Autor: Tomislav Pili , 29. siječanj 2021. u 11:41
Foto: REUTERS/Simon Newman

U početnoj ponudi dionica kompanija je prikupila 1,3 milijarde funti čime je vrednovana na 3,7 milijardi funti, a po otvaranju trgovanja vrijednost je skočila još 19 posto

Čuveni brend čizama Dr. Martens – osobito popularan među rock generacijom – u petak je napravio početnu ponudu dionica (IPO) na Londonskoj burzi u velikom stilu, privukavši golemi interes investitora čime je kompanija vrednovana na 3,7 milijardi funti, odnosno preko 5 milijardi dolara. Kako prenosi Reuters, po otvaranju trgovanja cijena dionica Dr. Martensa skočila je za 19 posto. U IPO-u kompanija je prikupila 1,3 milijarde funti nakon što je prodala dionice u gornjem rasponu cijene, po 370 penija.

Kako stoji u priopćenju, investitori su ponudili Dr. Martensu osam puta više kapitala od traženog iznosa. Kompanija je prodala 350 milijuna dionica, a ima pravo prodati dodatnih 52,5 milijuna uslijed velike potražnje. Ako proda i dodatne dionice, tada će na burzu biti uvršteno 40,3 posto udjela kompanije. U pripremi IPO-a sudjelovale su banke Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, HSBC, Bank of America te RBC Europe.

Dr. Martens prvi je kandidat za uvrštenje na britanskom tržištu kapitala tijekom ove godine, nakon katastrofalne 2020. tijekom koje je volumen IPO-a znatno pao zbog izbijanja pandemije koronavirusa koja je snažno udarila vodeća gospodarstva. Razloga za zadovoljstvo uspješnim IPO-om posebno ima većinski vlasnik Dr. Martensa, investicijska tvrtka Permira, koja je 2014.  kupila kompaniju za 380 milijuna eura. “Oduševljeni sno snažnom razinom interesa, angažmana i podrške od ovakvog odabira visokokvalitetnih institucionalnih investitora”, izjavio je izvršni direktor Kenny Wilson.

Komentirajte prvi

New Report

Close