Dozvole isporuke Huaweiju (pre)mali znak dobre volje

Autor: Tomislav Pili , 10. listopad 2019. u 22:00
Kineska delegacija namjerava otići nakon prvog dana pregovora, tvrde mediji u Pekingu/REUTERS

Mogućnost normalizacije poslovanja s Huaweijem zasjenilo je ovotjedno proširenje ‘crne liste’ za kineske kompanije.

Još jedna runda američko-kineskih trgovinskih pregovora započela je jučer u Washingtonu, a kao mali znak dobre volje američke strane pojavila se vijest da će američke kompanije uskoro dobiti dozvole za isporuku dijelova Huaweiju.

Kako je objavio New York Times pozivajući se na upućene izvore, američka vlada uskoro će odobriti dozvole za nekoliko američkih dobavljača kineskog telekomunikacijskog diva.

Došlo 130 zahtjeva
Prema tvrdnjama Reutersa iz kolovoza, američko ministarstvo trgovine zaprimilo je oko 130 zahtjeva za dozvole prodaje robe Huaweiju koji je od svibnja na "crnoj listi" američke administracije. Time mu je de facto zabranjena suradnja s tehnološkim kompanijama iz SAD-a. Kako piše New York Times, u Washingtonu su prošloga tjedna dali zeleno svjetlo za početak odobrenja dozvola za nekoliko američkih kompanija.

Reutersu su iz ministarstva poručili kako službene odluke još nema. Međutim, odluka o odobrenju dozvola dat će kompanijama iz SAD-a prijeko potrebno pojašnjenje kako nastaviti surađivati s Huaweijem, nakon što je predsjednik Trump u lipnju najavio da će olabaviti pritisak. Vijest o mogućem odobravanju dozvola plasirana je uoči početka razgovora američkog ministra financija Stevena Mnuchina i trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera s kineskim vicepremijerom Liu Heom. To je njihov prvi susret od srpnja. Ako razgovori ne donesu nikakav pomak, 15. listopada na snagu stupaju dodatne carine na 250 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz u SAD. 

Narušena dobra volja
Osim toga, propast pregovora rezultirat će carinjenjem cjelokupnog kineskog izvoza vrijednog 500 milijardi dolara. U srijedu je agencija Bloomberg objavila da je Kina otvorena za parcijalni dogovor sa SAD-om, dok je Financial Times izvijestio da je Peking spreman povećati kupnju američkih poljoprivrednih proizvoda. No, kasnije je jedan kineski dužnosnik kazao da je dobra volja narušena nakon što je u utorak američka vlada proširila "crnu listu" kineskih kompanija koje ne mogu kupovati komponente američkih proizvođača bez posebne dozvole američke vlade. South China Morning Post izvijestio je da se kineska delegacija, planira vratiti već nakon prvog dana pregovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close