Donijeli su odluku: Preporučuju četvrtu dozu cjepiva starijima od 18 godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. siječanj 2022. u 14:36
Foto: Reuters

Prošlog tjedna vodeća znanstvenica u studiji koja se bavi učinkovitosti četvrte doze cjepiva izrazio je skepticizam o njezinim prednostima.

Panel stručnjaka izraelske vlade u utorak je preporučio četvrtu, dodatnu, dozu cjepiva, za sve u dobi od 18 godina i starije, a tu preporuku još mora odobriti ministarstvo zdravstva.

Preporuka za četvrtu dozu cjepiva odnosi se na sve odrasle osobe u slučaju da je prošlo najmanje pet mjeseci od treće, dodatne, doze cjepiva ili od preboljenja covida-19.

„Odluka je donesena nakon pozitivnih rezultata koji pokazuju tri do pet puta bolju zaštitu od teške bolesti nakon četvrte doze cjepiva,“ stoji u priopćenju stručnog tijela.

Također, rekli su da je zaštita od zaraze dva puta veća kod onih koji su primili četiri doze cjepiva u usporedbi s onima koji su primili tri doze.

Prije nego što se kampanja za četvrtu dozu cjepiva proširi, preporuku panela stručnjaka još uvijek mora odobriti Nachman Ash, glavni ravnatelj ministarstva zdravstva.

Izrael je već počeo cijepiti s četvrtom dozom osobe u dobi od 69 godina i starije te druge rizične skupine, a do sada je u Izraelu četvrtu dozu cjepiva primilo više od 600.000 ljudi.

No, u Izraelu ne postoji široka suglasnost o potrebni cijepljenja s još jednom dodatnom dozom cjepiva.

Prošlog tjedna vodeća znanstvenica u studiji koja se bavi učinkovitosti četvrte doze cjepiva izrazio je skepticizam o njezinim prednostima.

Gili Regev-Yochay, ravnateljica odjela za zarazne bolesti u medicinskom centru Sheba u Tel Avivu, rekla je da su prvi rezultati njezine studije pokazali da četvrta doza nije osigurala puno dodatne zaštite.

Komentirajte prvi

New Report

Close