Dombrovskis preuzima trgovinu EU

Autor: Poslovni dnevnik , 27. kolovoz 2020. u 22:00
Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis/SHUTTERSTOCK

Predsjednica Ursula von der Leyen pozvala je Irsku da kandidira zamjene, no moguće je da će ta zemlja izgubiti vrlo važan resor.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis privremeno će preuzeti dužnost povjerenika za trgovinu nakon ostavke Irca Phila Hogana, kazala je u četvrtak predsjednica EK-a, Ursula von der Leyen. Hogan je dao ostavku kasno u srijedu nakon pritisaka po pitanju optužbi da je prekršio epidemiološke mjere tijekom svoga puta u Irsku.

Niz teških zadaća

On je 19. kolovoza u Galwayju bio na večeri na kojoj je bilo više od 80 ljudi, daleko više od šest koliko dopuštaju pravila.

Također se nije držao pravila o odlasku u samoizolaciju nakon što je stigao iz Bruxellesa. Bivši latvijski premijer Dombrovskis preuzet će tu osjetljivu dužnost dok Europska unija traži način ublažavanja trgovinskih tenzija s SAD-om, ali i zapečati sporazum o budućim ekonomskim odnosima s Velikom Britanijom i dogovori se tko će biti novi čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Dombrovskis je dva tjedna u lipnju obavljao dužnost kad je Hogan izjavio kako razmatra da se prijavi za poziciju novog generalnog direktora WTO-a.

Naposljetku se odlučio da to neće učiniti. Komisija koordinira trgovinskom politikom za 27 članica EU-a, što znači da je povjerenik za trgovinu EU-a među najmoćnijima u Komisiji. Von der Leyen je rekla da bi irska vlada trebala predložiti potencijalne nasljednike. Ipak, Irska možda neće zadržati resor trgovine.

Osobit oprez

Von der Leyen je zahvalila Hoganu na tome što je radio kao povjerenik za trgovinu i prethodno za poljoprivredu, no rekla je da očekuje da je njezin tim osobito oprezan po pitanju poštivanja nacionalnih i regionalnih mjera.

Komentirajte prvi

New Report

Close