Domaći Knez Petrol u vrhu po prodaji derivata u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 26. ožujak 2018. u 22:00
Među stranim naftnim divovima srpska tvrtka ostvaruje odlične prihode/Thinkstock

Najveće prihode bilježi NIS, u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma, koji u Srbiji ima 305 benzinskih postaja.

Među svjetskim naftnim kompanijama s dugogodišnjom tradicijom teško se izboriti za svoje mesto u Srbiji, jedina domaća naftna kompanija Knez Petrol uspjela je ne samo opstati u takvoj konkurenciji na tržištu derivata, već je i dvije godine zaredom u samom vrhu po postignutim rezultatima, pišu Večernje novosti.

Na srpskom tržištu posluje sedam naftnih kompanija, a najveća je Naftna industrija Srbije (NIS), u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma, koja ima čak 305 benzinskih postaja. Ruski naftni div je 2016. zabilježio najbolje rezultate u poslovanju među naftnim kompanijama koje rade u Srbiji, njihovi prihodi iznosili su 177,9 milijardi dinara (oko 1,5 mlrd. eura).

Žele postati lideri na tržištu
Visoko drugo mjesto po poslovnim rezultatima zauzela je jedina domaća kompanija koja se bavi trgovinom naftom i naftnim derivatima – Knez Petrol, koja je u 2016. godini imala prihod od 36,6 milijardi dinara. U kompaniji koja se bavi veleprodajom i maloprodajom derivata, ne kriju da teže liderskoj poziciji na naftnom tržištu Srbije. Broj njihovih benzinskih postaja sve je veći, trenutno ih je 89. Na trećem mjestu po prihodima u 2016. godini je Lukoil, još jedan ruski div koji posluje na tržištu Srbije, s prihodom od 29,1 milijardu dinara na 80 benzinskih postaja u Srbiji.

Slovenci na začelju
Austrijski OMV je s 61 benzinskom postajom za četvrtom mjestu, a ostvarili su prihod od 28,1 milijardu dinara. Mađarski Mol u Srbiji ima 50 benzinskih postaja, a u 2016. godini ostvario je prihod od 25,5 milijardi dinara.

EKO Srbija, grčka naftna kompanija zabilježila je prihod od 16,5 milijardi dinara i po tome su na šestom mjestu, dok je slovenski Petrol na začelju popisa s prihodom od 7,2 milijardi dinara. Petrol u Srbiji ima 9 benzinskih postaja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close