Dok svijet pritišće inflacija, cijene u ovoj državi – padaju

Autor: Tomislav Pili , 14. ožujak 2022. u 09:24
Švicarska je manje osjetljiva na trenutni skok cijena nafte i plina/Reuters

Dok je u Njemačkoj stopa inflacije prešla pet posto, u alpskoj državi je na umjerenih 2,2 posto.

Inflacija je već mjesecima vruća tema širom svijeta, a posebice izbijanjem rata u Ukrajini, no jedna zemlja u srcu Europe nema problema s tom ekonomskom pojavom. Štoviše, u Švicarskoj cijene nekih proizvoda čak i – padaju.

Kako prenosi Reuters, cijene zdravstvenog osiguranja koje je u pravilu značajna stavka u kućnom budžetu Švicaraca u veljači su pale za 0,5 posto na godišnjoj razini. Dok je u susjednoj Njemačkoj stopa inflacije prešla pet posto, u Švicarskoj se i dalje drži na vrlo umjerenih 2,2 posto.

Kombinacija nekoliko faktora
Doduše, to je najviša stopa inflacije koju švicarski statističari bilježe od 2008., no i dalje se radi o djeliću rasta opće razine cijena s kojom se suočavaju ostale razvijene države. Umjerena inflacija u alpskoj državi rezultat je kombinacije nekoliko faktora, ocjenjuju ekonomisti.

Prvi je struktura švicarske energetike zbog čega je zemlja manje izložena rastućim cijenama nafte i plina. S obzirom na to da je bogata vodotocima, Švicarska 57 posto svoje električne energije dobiva iz hidroelektrana, pokazuju podaci saveznog ureda za energetiku.

Međutim, Švicarska je od 2005. znatno povećavala udjel energije koji dobiva iz obnovljivih izvora, poput energije vjetra i sunca te biomase.

57

posto električne energije Švicarska dobiva iz hidroelektrana, pokazuju vladini podaci

Nadalje, budući da su ionako više nego u ostatku Europe, rast plaća u Švicarskoj vrlo je suzdržan. Primjerice, telekom operater Swisscom ove je godine povećao plaće za samo 0,9 posto. Dio zaštite od rasta cijena uvozne robe pruža i jačanje franka koji je prema euru najsnažniji u zadnjih sedam godina.

Švicarska valuta posebno je ojačala tijekom ove godine s obzirom na njezin imidž sigurne luke za kapital u uvjetima neizvjesnosti kojih trenutno, nažalost, ima napretek. K tome, dio razloga zašto je inflacija u Švicarskoj i dalje niska leži u činjenici da su troškovi života ionako prilično visoki u odnosu na zemlje u okružju.

“Jedna od značajki Švicarske jest da imamo visoke cijene u praktički svim područjima ako ih usporedite s našim susjedima u Europi”, kaže Nannette Hechler-Fayd’herbe, direktorica ekonomskih istraživanja u banci Credit Suisse.

Iako Švicarci slove za vrlo štedljive ljude koji pokušavaju sniziti troškove života gdje je god moguće, podaci Eurostata su pokazali da su 2020. troškovi osobne potrošnje bili 60 posto viši u odnosu na prosjek eurozone.

Udruge za zaštitu potrošača, gnjevne imidžem Švicarske kao “skupog otoka”, izlobirale su dvije promjene zakonske regulative od početka ove godine. Te će promjene kućanstvima omogućiti određeno financijsko rasterećenje. Prva se odnosi na zaoštravanje švicarskog zakona o zaštiti tržišnog natjecanja kojim se ograničava mogućnost povećanja cijena poduzećima.

Druga se mjera odnosi na zabranu takozvanog geoblokiranja koje koriste trgovci kako bi spriječili kupce koji kupuju preko interneta da kupe jeftiniju robu u inozemnim web trgovinama. To se radi pomoću preusmjeravanja na stranice švicarskih trgovaca.

1,8

posto trebala bi iznositi inflacija u Švicarskoj tijekom cijele ove godine, prognoziraju ekonomisti Credit Suissea

Prilika za izvoznike
Karakteristike specifične za švicarsko tržište i težina određenih ključnih sastavnica u indeksu potrošačkih cijena (CPI) također objašnjavaju zašto je inflacija u toj zemlji tako niska. Podaci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak pokazuju da zdravstveno osiguranje ima 17% udjela u švicarskom CPI-ju, za razliku od 7 posto u SAD-u te 5% u Njemačkoj.

Zdravstveno osiguranje pružaju privatni osiguratelji, a vlada je nedavno apelirala da snize premije. Nadalje, zbog prevladavanja zelenih izvora, cijene energije čine najviše 5% u švicarskom CPI-u, nasuprot 7 u SAD-u i 10% u Njemačkoj.

“Očekujemo da će prosječna inflacija u 2022. u Švicarskoj iznositi 1,8 posto, iako recentni skok cijena nafte povećava rizik nešto više stope”, kaže Nannette Hechler-Fayd’herbe.

“U 2023. očekujemo da će inflacija iznositi 1 posto”, dodaje ta ekonomistica. Niska domaća inflacija uz višu u inozemstvu velika je prilika za švicarske izvozne kompanije jer mogu prodavati robu na stranim tržištima po višim cijenama.

Komentirajte prvi

New Report

Close