Dok je ismijavao koronu, Trumpovo poslovno carstvo stradalo u pandemiji

Autor: Tomislav Pili , 22. siječanj 2021. u 07:28
Kao predsjednik Trump je osporavao uvođenje strožih epidemioloških mjera koje bi usporile širenje koronavirusa/REUTERS

Najgore su prošli hoteli u Washingtonu i Las Vegasu, s prepolovljenim prihodima u odnosu na 2019. te golf resort u Miamiju.

Iako je kao predsjednik osporavao uvođenje strožih epidemioloških mjera koje bi usporile širenje koronavirusa u SAD-u, prihodi nekretninskog carstva Donalda Trumpa tijekom prošle godine značajno su pali zbog krize uzrokovane bolešću COVID-19.

Kako piše Bloomberg, u posljednjem financijskom izvješću objavljenom dok je Trump još bio na predsjedničkoj dužnosti prikazana je šteta koju je pandemija nanijela poslovanju hotela i golf igrališta kojima upravlja njegova kompanija.

Bezuspješna prodaja

Najgore su prošli hoteli u Washingtonu i Las Vegasu, s prepolovljenim prihodima u odnosu na 2019. godinu. Trump je hotel u Washingtonu pokušao prodati praktički uoči izbijanja pandemije, u listopadu 2019., a postavio je cijenu od 500 milijuna dolara.

Međutim, luksuzni hotel sa 263 soba u blizini Bijele kuće ipak nije pronašao kupca, a Trumpova kompanija objavila je kako je dobila ponude u iznosu „višem od 350 milijuna dolara“, no sve ih je odbila. Inače, tijekom Trumpova mandata taj je washingtonski hotel slovio kao neslužbeni prostor Bijele kuće u kojem su se sastajali dužnosnici bivše administracije s donatorima i lobistima te predstavnicima desne medijske scene.

Prema podacima iz izvješća objavljenog u srijedu, Trump International hotel zabilježio je lani prihode od 15,1 milijun dolara. Za usporedbu, godinu ranije hotel je uprihodio 40,5 milijuna dolara. Prihodi hotela u Las Vegasu pali su sa 23,3 milijuna dolara u 2019. na lanjskih 9,2 milijuna dolara.

Loše je poslovao i još jedan važan dio Trumpova nekretninskog carstva, golf resort Doral u Miamiju. Njegovi su prihodi pali 42 posto na godišnjoj razini, na 44 milijuna dolara. Još su gore prošla Trumpova igrališta za golf u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj zabilježivši pad prihoda za dvije trećine.

Ukupni prihodi kompanije kretali su se između 273 i 308 milijuna dolara, stoji u izvješću koje se odnosi na 2020. i prvih 20 dana ove godine.

Inače, u prvom financijskom izvješću nakon useljavanja u Bijelu kuću 2017. godine Trump je za razdoblje od 15 i pol mjeseci prijavio prihode od 528,9 milijuna dolara.

Jedina svijetla točka

Jedina svijetla točka u lanjskom poslovanju Trumpove kompanije je klub u Mar-a-Lagou na Floridi gdje je bivši predsjednik i otišao u srijedu čime je prekinuo stoljeće i pol dugu tradiciju prisustvovanja inauguraciji novog predsjednika. Prihodi kluba dosegli su 24,2 milijuna dolara, nasuprot 21,4 milijuna u 2019. godini.

Kompanija je objavila i veliki porast internetske prodaje koja je dosegla malo manje od dva milijuna dolara, dvostruko više nego godinu ranije kada je zabilježen prihod od 930.000 dolara.

Međutim, prodaja u njujorškom Trump Toweru pala je zbog mjera zatvaranja sa 850.000 dolara na 166.000 dolara. Izvješće je navelo i darove ukupno vrijedne 40.000 dolara koje je Trump u zadnjoj godini mandata dobio od kompanija, među kojima su Boeing, Apple i Ford.

Ukupno, Trump je vrednovao imovinu svojih poslovanja između 1,3 i 1,7 milijardi dolara. Prema Bloombergovom indeksu milijardera, Trumpova imovina vrijedi 2,5 milijardi dolara, oko 500 milijuna dolara manje nego prije četiri godine kad je postao predsjednik.

No, imovina je opterećena i s više od milijardu dolara duga, a većina dospijeva u iduće tri godine. Za trećinu duga Trump osobno jamči.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close