Dobar dan, korupcijo? U Srbiji najavljen ulazak državnog kapitala u mala i srednja poduzeća

Autor: Rato Petković / VLM , 08. siječanj 2013. u 13:24
Thinkstock

Pored vladine pomoći državnim poduzećima u restrukturiranu, od kojih su se mnoga našla u teškoćama poslije neuspjele privatizacije Mlađan Dinkić, srpski ministar gospodarstva najavio je ulazak državnog kapitala u mala i srednja poduzeća. Prema njegovu kazivanju 175 poduzeća, što se nalaze u restruktiriranju, podjeljena su u četiri skupine, a u prvoj se nalaze ona koja imaju izgleda „da stanu vlastite noge“.

Pored vladine pomoći državnim poduzećima u restrukturiranu, od kojih su se mnoga našla u teškoćama poslije neuspjele privatizacije Mlađan Dinkić, srpski ministar gospodarstva najavio je ulazak državnog kapitala u mala i srednja poduzeća. Prema njegovu kazivanju 175 poduzeća, što se nalaze u restruktiriranju, podjeljena su u četiri skupine, a u prvoj se nalaze ona koja imaju izgleda „da stanu vlastite noge“.

Riječ je, prije svega, o RTB Bor, Petrokemiji, više vojnih tvornica, Prvoj petoletki, IMR, IMT. Od posljednje dvije se kani napraviti nova tvornica za proizvodnju traktora i poljoprivrednih strojeva. Tvrtke iz te skupine bit će zadržane u državnom vlasništvu i u njih će biti uloženo 11 milijuna eura. Sredstva se neće, kao dosad, davati u obliku subvencija, već, u prvom redu za kupovinu nove opreme, kako bi se uvela suvremena tehnohologija.

Ministarstvo financija kojega vodi Mlađan Dinkić najavilo je ulaganje državnog kapitala u mala i srednja poduzeća, što se nalaze u privatnom vlasništvu. Sredstva će biti plasirana putem kredita, a dok se on ne vrati država će u njim imati odgovarajući vlasnički udjel. Država bi imala vlasnički udjel najviše do 25 posto. Na taj način kani se pomoći tvrtkama koje ne mogu uzeti zajmove kod banaka.

Oko odabranog modela pomoći malim i srednjim poduzećima postoje oprečne ocjene. Prema kazivanju Milana Kneževića, predsjednika Asocijacije MSP otvara se prostor za koruptivne poslove, uz napomenu kako država ne bi trebala biti ni bankar ni menadžer. Uputnije je, prema ocjeni mnogih vlasnika MSP da im se omoguće povoljnije kreditnije linije za financiranje djelatnosti od mješanja državnog i privatnoga kapitala.

U Srbiji ima gotovo sto tisuća MSP u kojima je zaposleno 600 tisuća ljudi, što je trećina od ukupnog broja zaposlenih u zemlji. Na drugoj strani Dinkić tvrdi kako vladin model može pomoći onim poduzećima koja ne mogu imovinu staviti pod hipoteku, pozivajući se, pri tome na EBRD, koja podržava mogućnost da država postane manjinski vlasnik u privatnim poduzećima.

Komentirajte prvi

New Report

Close