Do sada nepotrebna tvornica ipak će se graditi i to za 20 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 03. lipanj 2020. u 11:33
Foto: Getty Images

Analitičari očekuju da bi postrojenje moglo biti operativno do 2024. godine.

Kina se opet okrenula napuštenom projektu gradnje goleme petrokemijske tvornice kako bi infrastrukturnim projektima podržala gospodarstvo pogođeno pandemijom koronavirusa.

Kako ekskluzivno doznaje Reuters, postrojenje koje se sastoji od rafinerije kapaciteta prerade 400.000 barela dnevno te tvornice etilena kapaciteta 3 milijuna tona godišnje trebala je prije nekoliko godina biti izgrađena u gradu Yantaiu, u istočnoj provinciji Shandong.

Međutim, državni ekonomski planeri nevoljko su gledali na to postrojenje s obzirom na pretjerane rafinerijske kapacitete. Međutim, Nacionalno razvojno i reformsko povjerenstvo u ponedjeljak je dalo inicijalno odobrenje, što znači da provincijske vlasti Shandonga mogu započeti planirati gradnju.

Prema tvrdnjama Reutersovih izvora, vrijednost investicije je gotovo 140 milijardi juana, odnosno 20 milijardi dolara. Analitičari očekuju da bi postrojenje moglo biti operativno do 2024. godine.

Službeni podaci u koje je Reuters imao uvid pokazuju da će privatna topionica aluminija Shandong Nanshan biti vodeći investitor, a uložit će i kemijska grupacija Wanhua te provincijska vlada Shandonga.

Komentirajte prvi

New Report

Close