Do 2024. ‘zelene energije’ upola više

Autor: Tomislav Pili , 21. listopad 2019. u 21:59
Vjetroelektrane rastu 25%/REUTERS

Obnovljivi izvori energije povećat će za 1,2 TW, procjenjuje IEA.

Globalni kapaciteti obnovljivih izvora energije trebali bi porasti za 50 posto u idućih pet godina, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA), zahvaljujući porastu broja fotonaponskih panela na stambenim i poslovnim zgradama.

Prošle godine ukupni kapaciteti obnovljivih izvora energije u svijetu iznosili su 2,5 teravata (TW), a do 2024. trebali bi porasti za 1,2 TW, prenosi IEA-inu studiju Reuters.

To je jednako trenutno instaliranom kapacitetu u SAD-u. Solarni fotonaponski paneli činit će 60 posto tog rasta dok će vjetroelektrane na kopnu doprinijeti s četvrtinom povećanja. To će ujedno i povećati udjel obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji električne energije. S trenutnih 26 posto udjel bi trebao dosegnuti 30 posto, procjenjuje IEA. Kako ta institucija tumači u izvješću, porastu procjena za obnovljive izvore doprinio je pad cijena koji je tehnologiju "zelene energije" učinio dostupnijom, kao i uvođenje efikasnijih državnih mjera poticanja.

"Obnovljivi izvori već su sada drugi najveći izvor električne energije, ali njihovo uvođenje i dalje treba ubrzati ako želimo dostići dugoročne ciljeve o klimi, kvaliteti zraka i pristupu energiji", kazao je čelnik IEA, Fatih Birol. Trošak proizvodnje struje iz fotonaponskih panela instaliranih na kućama i poslovnim zgradama već je sada ispod cijene struje za kućanstva u većini država.  

Komentirajte prvi

New Report

Close