Direktorica Huaweija tuži Kanadu zbog povrede prava

Autor: Poslovni dnevnik , 04. ožujak 2019. u 22:00
Meng Wanzhou/REUTERS

Meng Wanzhou tvrdi da je u zračnoj luci u kanadskom Vancouveru prvo privedena i ispitana, a tek potom joj je rečeno da je uhićena .

Glavna financijska direktorica kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija, Meng Wanzhou, podnijela je tužbu protiv kanadskih vlasti, tvrdeći da su prekršena njezina ustavna prava kad je u prosincu privedena. 

Meng je tužila kanadsku vladu, graničnu službu i policiju zbog "ozbiljnih povreda" njezinih građanskih prava jer tvrdi da je privedena i ispitana a tek da joj je potom rečeno da je uhićena.  Ona je u prosincu prošle godine na zahtjev SAD-a zadržana u zračnoj luci u Vancouveru pod sumnjom za prevare i za kršenje američkih sankcija protiv Irana.

Zeleno svjetlo za izručenje 
Pred sudom u pokrajini British Columbia trebala bi se pojaviti u srijedu, te zatražiti odštetu zbog "zloupotrebe javnog položaja" i "pogrešnog pritvaranja".  U tužbi se navodi kako su "izravne posljedice nezakonitog pritvaranja u međunarodnoj zračnoj luci u Vancouveru su psihički nemir, tjeskoba i gubitak slobode".  Meng Wanzhou je tužbu Vrhovnom sudu British Columbije predala istog dana kad je kanadsko ministarstvo pravosuđa dalo zeleno svjetlo za američki zahtjev za njenim izručenjem na temelju optužbi o prijevari financijskih institucija prikrivanjem informacija o poslovanju s Iranom.

Meng je kći osnivača Huaweija Rena Zhengfeija, a njezin je slučaj pogoršao odnose između Kine, SAD-a i Kanade.  Huawei je najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, a u posljednje vrijeme je suočen s propitivanjem zapadnih država zbog povezanosti s kineskom vladom i američkih optužbi da omogućava špijunažu, zbog čega Washington poziva na bojkot njegove tehnologije. Nakon američkih optužaba i niz zapadnih vlada propituje koliko je uputno nastaviti poslovati s Huaweijem. 

Sumnja u špijunažu 
Europski čelnici će na summitu ovog mjeseca raspravljati je li ostvariva zabrana Huaweijevih mobilnih mreža nove generacije za koje se sumnja da mogu služiti za špijuniranje. Huawei se priprema na sudu osporiti dopunjeni Zakon o odobrenju za nacionalnu obranu (NDAA), koji je potpisan lani. Novi zakon nadzire ugovore s kineskim tvrtkama, a među njima i Huawei, te jača ulogu panela zaduženog za reviziju stranih ulaganja.  Najava tužbe zadnji je u nizu poteza kojima kineska tvrtka odgovara Washingtonu na pokušaje da Huaweiju zabrani poslovanje u SAD-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close