Dioničari Metroa udruženo protiv češko-slovačke ponude

Autor: Tomislav Pili , 06. kolovoz 2019. u 22:00
Uprava i Nadzorni odbor još su ranije preporučili dioničarima da ne prihvaćaju ponudu/G. Kovačić/PIXSELL

Ponuđač EP Global Commerce neće povećavati ponudu od 16 eura čime je malo vjerojatno da će dostići prag uspješnosti od 67,5%.

Češko-slovački duet milijardera u sastavu Daniel Křetínský i Patrik Tkač na pragu je poraza u bitki za preuzimanje njemačkog trgovačkog lanca Metro.

Kako prenosi Reuters, tvrtka EP Global Commerce (EPGC) u vlasništvu češkog poslovnog čovjeka i njegova slovačkog partnera objavila je kako neće povećavati ponudu "tešku" 5,8 milijardi eura nakon što se nije uspjela dogovoriti s dva vodeća dioničara Metroa.

Zajednički jezik
EPGC je pojasnio kako nije mogao pronaći zajednički jezik sa dioničarima Meridian Stiftung i Beisheim Holding koji drže gotovo 21 posto redovnih dionica Metroa. Radi se o zakladama i tvrtkama iza kojih stoje obitelji koje su i osnovale taj trgovački lanac. Razlog zašto nije došlo do dogovora su "različiti pogledi na vrednovanje Metroa". EPCG nudi 16 eura za dionicu Metroa čija je burzovna cijena trenutno 15,11 eura.

Ovakav rasplet situacije znatno umanjuje mogućnost uspješnosti EPGC-ove ponude koja istječe 7. kolovoza. Naime, prag uspješnosti ponude postavljen je na 67,5 posto udjela u Metrou, a EPCG će prema svemu sudeći doći do tek 34,6 posto. Meridian i Beisheim prošloga su tjedna EPCG-ovu ponudu ocijenili "neprikladnom" i navodno traže 18 eura po dionici te su odlučili udružiti snage kako bi je odbili. Još ranije su uprava i Nadzorni odbor preporučili dioničarima da ne prihvate češko-slovačku ponudu.

Unapređenje poslovanja
Podsjetimo, Křetínský i Tkač ušli su prošle godine u vlasničku strukturu Metroa tvrdeći kako vide priliku u unapređenju poslovanja tog trgovačkog lanca. Daniel Křetínský češki je odvjetnik i vlasnik kompanije EPH koja se bavi ulaganjima u energetiku.

Njegovi poslovni interesi protežu se i u izdavaštvo, pa je vlasnik i tvrtke CNC koja izdaje najčitaniji češki tabloid Blesk. Patrik Tkač suosnivač je investicijske kompanije J&T u kojoj se Křetínský zaposlio 1999. godine.  

Komentirajte prvi

New Report

Close