Dioničari i drugi put spriječili megaspajanje 500.000 njemačkih stanova, evo što je presudilo

Autor: Tomislav Pili , 27. srpanj 2021. u 07:42
Prihvaćanjem ponude dodatno bi se konsolidiralo njemačko nekretninsko tržište /REUTERS

Jedan od razloga neuspjeha je i uključivanje hedge fondova koji su kupili velike količine dionica, čak trećinu udjela.

Od megaspajanja na njemačkom nekretninskom tržištu eura ipak neće biti ništa zbog nedovoljne podrške investitora. Kako prenose agencije, ponuda kompanije Vonovia vrijedna 19 milijardi eura za konkrentsku tvrtku Deutsche Wohnen nije dobila dovoljnu podršku dioničara.

Vonovia – najveća kompanija za stambene nekretnine u Njemačkoj – priopćila je u ponedjeljak da nije uspjela dobiti podršku minimalno 50 posto dioničara da bi ponuda bila uspješna.

Nedostajalo 2,4 posto

Kako piše magazin Der Spiegel, Vonovia je osigurala 47,62 posto glasačkih prava dioničara Deutsche Wohnena do roka u srijedu u ponoć. U objavi na Frankfurtskoj burzi Vonovia je dodala kako stoga neće nastaviti s ponudom za preuzimanje.

47,62

posto glasačkih prava dioničara Deutsche Wohnena osigurala je Vonovia

Podsjetimo, Vonovia je najveći pojedinačni dioničar Deutsche Wohnena sa 18,36 posto udjela. Obje su kompanije vodeće na tamošnjem tržištu stambenih nekretnina i sastavnice su njemačkog burzovnog indeksa DAX. Da je ponuda za preuzimanje uspjela, bio bi stvoren div koji bi u svojem portfelju imao više od pola milijuna stanova.

Za razliku od dioničara, spajanju je odobrenje dao njemački regulator tržišnog natjecanja. Inače, ovo je već drugi pokušaj preuzimanja Deutsche Wohnena, a prvi pokušaj 2016. također su zaustavili dioničari.

Međutim, tada su bile drugačije okolnosti jer je vodstvo Deutsche Wohnena smatralo ponudu Vonovije neprijateljskom i žestoko se protivilo preuzimanju.

U drugom pokušaju obje su se kompanije zauzimale za spajanje. Jedan od razloga novog neuspjeha Vonovije jest uključivanje hedge fondova u priču, smatraju tamošnji financijski analitičari. Nakon objave ponude fondovi su kupili velike količine dionica Deutsche Wohnena, oko trećine svih izdanih vrijednosnica.

Špekulirajući da će ponuda biti prihvaćena, računali su da će Vonovia kasnije ponuditi višu cijenu da bi otkupila njihove udjele.

Možda i treća sreća

Iako Rolf Buch, čelnik Vonovije, nije odbacio mogućnost i trećeg pokušaja u budućnosti, kompanija je priopćila da će sada pažljivo razmotriti sve mogućnosti, uključujući i prodaju svog udjela. Neuspjelo spajanje trebalo je biti najveće ove godine u Europi, ali i najveće ikad na europskom nekretninskom tržištu.

Njime bi se dodatno konsolidiralo njemačko nekretninsko tržište, ali i tržišna moć velikih institucionalnih vlasnika stanova. Radi se o osjetljivom pitanju, posebno u Berlinu, gdje su prema mišljenju aktivista za priuštivo stanovanje, velike kompanije jedni od glavnih krivaca za skok cijene stanova.

Komentirajte prvi

New Report

Close