Dio dioničara Teve protiv kupnje Allergana

Autor: Tomislav Pili , 30. svibanj 2016. u 22:00
Plaćeno 41 milijardu dolara/Reuters

Sve glasnija razmišljanja da je transakcija preplaćena.

Dok je Teva na pragu zaključenja preuzimanja kompanije Allergan, dioničari izraelskog farmaceuta sve glasnije upozoravaju da je preuzimanje preskupo plaćeno.

Prema tvrdnjama upućenih izvora Financial Timesa iz redova dva velika Tevina dioničara, 41 milijardu dolara koliko su Izraelci platili za Allerganovo poslovanje s generičkim lijekovima jednostavno je previše. "Teva je značajno preplatila transakciju, za nekih 25 posto", ističe jedan od Tevinih dioničara". "Nije pitanje je li to dobra transakcija, već je li plaćena prava cijena", dodaje FT-ov izvor. Drugi pak dioničar ističe kako se Teva trebala fokusirati na sofisticiranije lijekove, a ne generike u kojima vlada žestoka konkurencija.

Zagovornici transakcije pak tvrde kako će preuzimanje Allergana donijeti Tevi veću moć u pregovorima s veledrogerijama, a snižavanje troškova uslijed sinergijskih učinaka omogućit će višu dobit. Među onima koji pozitivno gledaju na transakciju prevladava mišljenje kako je Teva platila Allergan po omjeru cijene i zarade od 15, što odgovara prosjeku ostalih farmaceutskih preuzimanja u posljednje vrijeme. 

Komentirajte prvi

New Report

Close