Dinersu blokiran račun, trgovci odbijaju kartice

Autor: Poslovni dnevnik , 11. svibanj 2017. u 09:35
Diners kartice ne primaju trgovački objekti Delhaizea i Lilly drogerije/Fotolia

Blokada je posljedica nepravilnosti u poslovanju i financijskim izvještajima zatajenih od Erste Card Cluba, novog vlasnika Dinersa.

Diners Club International Belgrade (DCIB), čiji je račun i dalje u blokadi, elektronskom poštom ispričao se svojim klijentima "zbog nastale situacije i doživljene neugodnosti" i uputio ih da nastave s redovnim izmirivanjem svojih dospjelih obveza.

Početkom svibnja račun kompanije Diners Club International u Beogradu je blokiran, a korisnici nisu mogli koristiti kartice na više prodajnih mjesta i bankomata čime su potvrđena nagađanja da je kompanija u financijskim problemima, piše Politika.

Izostao nadzor NBS-a
U DCIB-u navode da je nekoliko vjerovnika blokiralo njihov račun i da je na pojedinim prodajnim mjestima onemogućeno korištenje kartice. "To je posljedica značajnih nepravilnosti u poslovanju i službenim financijskim izvještajima DCIB-a, koje su nastale u prošlosti, pre nego što nas je preuzela kompanija Erste Card Club. Nepravilnosti nisu bile prikazane pri kupoprodaji i utvrđene su nakon službenog zaključenja transakcije uvidom u operativni sustav poslovanja i dokumentaciju. Zbog toga su podnijete kaznene prijave protiv bivših čelnih ljudi DCIB-a", kažu u kartičarskoj kompaniji, objašnjavajući da imaju oko 16.000 korisnika u Srbiji, dok ukupan broj kartica iznosi oko 20.000.

 

16 tisuća

korisnika ima Diners Club International Belgrade

DCIB dodaje da zasad nije moguće predvidjeti budući razvoj događaja, niti koliko će potrajati ovakvo stanje, ali obećavaju da će DCIB transparentno obavještavati javnost o svim novostima. Savjetuju korisnicima da se prije kupovine kod trgovaca informiraju o prihvaćanju kartica. Narodna banka Srbije (NBS) je po zakonu nadležna za kontrolu njihovog poslovanja pa se postavlja pitanje kako im je promaklo loše stanje ove kompanije, navodi Politika.  U NBS kažu da je DCIB dugi niz godina poslovao bez posebnih ovlaštenja i nadzora NBS-a, jer po tadašnjim propisima banka imala pravo kontrolirati poslovanje te kompanije. Tek usvajanjem Zakona o platnim uslugama, čija primjena je počela 1. listopada 2015. godine, stvorene su pravne pretpostavke da se DCIB uvede u sustav nadzora, odnosno kontrole zakonitosti poslovanja, što je i urađeno nakon dobivanja dozvole NBS, 11. veljače 2016. godine.

Utjecaj na platni sustav
Branko Živanović, profesor Beogradske bankarske akademije, rekao je za Tanjug da blokada računa DCIB-a, ako se zadrži, neće imati velike posljedice po građane i gospodarstvo.  "Neće se izgubiti nikakvi veliki depoziti i imovina, zadržat će se sve na smanjenju mogućnosti plaćanja nekoliko desetaka tisuća korisnika kreditnih kartica", rekao je Živanović, objašnjavajući da je riječ o padu kredibiliteta platne institucije, čiji je marketinški značaj mnogo veći od mogućnosti njenog utjecaja na platni i financijski sustav Srbije. Diners kartice ne primaju trgovački objekti Delhaizea, odnosno trgovine Maxi, Tempo i Shop&Go i to od 4. svibnja, a "plastiku" s oznakom Diners Cluba ne primaju ni objekti Lilly drogerije.

Komentari (3)
Pogledajte sve


I kakve sad Diners Beograd ima veze s nama??

pa neki novinar PD bio tamo pa mu odbilo karticu i sada svi to moramo primiti na znanje, drugi članak će biti kojom karticom je platio ili je morao u menjačnicu da razmeni kune za dinare

kakve su ovo vijesti, jeste li vi normalni?

I kakve sad Diners Beograd ima veze s nama??

New Report

Close