Digitalizacija štedi novac naftašima

Autor: Tomislav Pili , 13. studeni 2018. u 07:42
Digitalizacija procesa istraživanja i proizvodnje ugljikovodika smanjila bi godišnje troškove sa 50 na 35 milijardi dolara/GettyImages

Efikasnije korištenje računala uštedjelo bi 73 milijarde dolara godišnje.

Naftne kompanije mogle bi uštedjeti godišnje 73 milijarde dolara kada bi u istraživanju nafte i plina efikasnije koristile postojeću računalnu tehnologiju, objavila je konzultantska kuća Wood Mackenzie.

Istraživanje novih bušotina i proizvodnja ugljikovodika zahtijeva analizu velikih količina seizmičkih i geoloških podataka te za nadziranje i održavanje složene opreme, poput naftnih platformi u moru. Wood Mackenzie smatra kako bi industrija samo na istraživanjima u podmorju mogla uštedjeti 12 milijardi dolara godišnje korištenjem tehnologije koja bi omogućila brža i preciznija bušenja.

Međutim, ključ ušteda leži u startupima iz Silicijske doline i “know-howu” izvan naftnih kompanija, smatra ta tvrtka. Velike uštede mogu proizaći iz korištenja usluga “računalstva u oblaku”, posebno za manje kompanije koje nemaju dovoljno vlastite računalne snage.

Digitalizacija procesa istraživanja i proizvodnje ugljikovodika smanjila bi godišnje troškove sa 50 na 35 milijardi dolara dok bi istovremeno povećala stopu uspješnosti sa sadašnjih 35 posto na 45 posto.

Dodatnih 24 milijarde dolara uštedjelo bi se kroz optimalnije korištenje tehnologije u upravljanju opremom. Dobar primjer je norveški Equinor koji će do 2020. bušiti 15 do 20 posto brže korištenjem automatizacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close