Deutsche Telekom sa sindikatima postigao dogovor o povećanju plaća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. travanj 2018. u 14:32
Foto: Oliver Berg/DPA/PIXSELL

Plaće će u DT-u biti povećane u dvije faze do ožujka 2020. godine.

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom postigao je dogovor sa sindikatom radnika u uslužnom sektoru Verdi o 5,2-postotnom povećanju plaća za 62.000 svojih radnika u Njemačkoj, priopćili su pregovarači.  

Sporazum je postignut nakon četiri kruga pregovora a uslijedio je nakon niza jednodnevnih štrajkova zaposlenika u najvećem europskom telekom operateru.

Objava sporazuma vremenski se poklopila sa štrajkom zaposlenika u državnom sektoru koje također zastupa sindikat Verdi, napominje Reuters.

Plaće će u DT-u biti povećane u dvije faze do ožujka 2020. godine.

Većina DT-ovih zaposlenika od 1. svibnja primiti će plaće veće za 3,1 posto a godinu dana nakon toga slijedi njihovo uvećanje za 2,1 posto. Za zaposlenike s daleko većim primanjima dogovoreno je povećanje za 2,7 posto i 2,1 posto.

Prema dogovoru sa sindikatima, u DT-u neće biti otkaza do kraja 2020. Ujedno je radnicima u glavnim operativnim jedinicama DT-a od iduće godine omogućeno 14 dodatnih dana odmora u skladu s dogovorenim skraćenjem radnog tjedna za dva sata, na 36 sati. 

"To je dobar rezultat koji je u skladu s naša tri cilja – više novca, većom sigurnošću radnog mjesta i boljom kvalitetom života", kazao je prema priopćenju glavni pregovarač Verdija Frank Sauerland.

"Postigli smo dobar rezultat po pitanju povećanja plaća, sigurnosti radnog mjesta i duljine trajanja sporazuma", kazala je Simone Thiaener, direktorica kadrovske službe u DT-u.

"Istodobno smo našim zaposlenicima ponudili nove mogućnosti za usklađivanje poslovnih obveza s privatnim životom", dodala je.

Sporazum još moraju odobriti obje strane.

U Njemačkoj također štrajka 45 tisuća radnika u sektoru skrbi o djeci, prometnom sektoru i ostalim javnim sektorima. Sindikat Verdi koji ih zastupa ne odustaje od zahtjeva za 6-postotnim povećanjem plaća za 2,3 milijuna zaposlenika.

Vlada i tijela lokalne uprave odbacuju taj zahtjev, tvrdeći da je traženo povećanje preveliko, ali čelnik udruženja poslodavaca u tijelima lokalne uprave VKA izjavio je za Neue Osnabruecker Zeitung (NOZ) da bi sporazum mogao biti postignut u idućem krugu pregovora.

"Pregovaramo sa sindikatima u dobroj vjeri i očekujemo da ćemo postići sporazum u predstojećem krugu pregovora", kazao je izvršni direktor VKA Klaus-Dieter Klappoth za NOZ u razgovoru objavljenom u petak.

Komentirajte prvi

New Report

Close