Deutsche Telekom i Nokia u novom “zlatnom rudniku”

Autor: Tomislav Pili , 07. ožujak 2018. u 07:44
Foto: Thinkstock

Razvoj WiFi signala za putničke zrakoplove u punom zamahu.

Deutsche Telekom (DT) i Nokia povezali su se s malo poznatom britanskom tvrtkom kako bi među prvima zahvatili u novi zlatni rudnik – bežični internetski signal (WiFi) u kabinama putničkih zrakoplova. Kako piše Financial Times, europski putnički zrakoplovi među rijetkim su “crnim rupama” koje telekomunikacijski operateri sa “starog kontinenta” nisu uspjeli dovoljno pokriti.

Podjela prihoda

Studija Londonske škole ekonomije procijenila je da će širokopojasni internet u putničkim zrakoplovima do 2035. generirati ukupno 130 milijardi dolara prihoda, od čega samo zrakoplovnim kompanijama 30 milijardi dolara. Računa se da će WiFi tijekom leta omogućiti oglašivačkim agencijama ciljani zakup oglasnog prostora ili čak omogućiti internetsku trgovinu gdje bi trgovci i zrakoplovne kompanije dijelili prodajne prihode. Bežični internet trenutno je dostupan na nekim dugolinijskim letovima te u Americi gdje je lani 80 posto putnika imalo pristup bežičnom internetu. No, Europa i dalje kaska, a radi se o najzagušenijim zračnom prostoru na svijetu s 22.500 letova dnevno i 500 milijuna putnika godišnje.

Taj problem riješit će Europska zrakoplovna mreža (EAN) koju razvija londonska tvrtka Inmarsat. Tvrtka je potpisala sporazum s DT-om o izgradnji 300 baznih stanica u 30 europskih država. Zadatak Nokije je isporuka specijalne opreme koja može održavati WiFi signal u zrakoplovu na visini od 10 kilometara.

 

300 baznih

stanica u 30 država izgradit će DT 
i britanska tvrtka Inmarsat

Razgovor s Neuerom

Mogućnosti EAN-a prikazani su na nedavno održanom mobilnom sajmu u Barceloni kada su čelnici DT-a održali videopoziv s vratarom njemačke nogometne reprezentacije Manuelom Neuerom. On je u tom trenutku letio na visini od 10.700 metara. Kompanija IAG u čijem je vlasništvu British Airways i Iberia postat će prvi korisnik EAN-a. Konzultantska kuća Deloitte procjenjuje da će bežični internet u zrakoplovima samo ove godine donijeti milijardu dolara prihoda. Visoki povrat na investiciju je neophodan jer će avioprijevoznici morati uložiti nekoliko stotina tisuća eura po zrakoplovu kako bi doveli WiFi signal u putničke kabine. v

Komentirajte prvi

New Report

Close