Deficit SAD-a opasno blizu bilijun dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 23. srpanj 2019. u 21:59
Predsjednik Trump zadovoljan dogovorom/Reuters

Američki proračun povećan 50 milijardi dolara, najviše zbog vojske.

Američki predsjednik Donald Trump izrazio je zadovoljstvo što je s čelnim ljudima američkog Kongresa u ponedjeljak dogovorio limit zaduženja i federalnog proračuna za sljedeće dvije godine, čime je spriječena najavljena financijska kriza u rujnu.

Međutim, dogovor je dodatno potaknuo pitanja o fiskalnoj odgovornosti američke vlade. Savezni proračun je povećan na 1,37 bilijuna dolara, što je povećanje za 50 milijardi u odnosu na ovogodišnji budžet, od čega će najveći dio biti potrošen na američku vojsku.

Naime, dogovoreno je da će u sljedećem fiskalnom razdoblju limit troška za vojne potrebe biti podignut na 738 milijardi dolara s dosadašnjih 716 milijardi, što je zadovoljilo republikanske vođe u Kongresu.

Demokratski vođe hvale se time što su zahvaljujući dogovoru povećali izdvajanja za civilne programe za 100 milijardi dolara u odnosu na siječanj 2017. godine, kad je Donald Trump ušao u Bijelu kuću.

Neovisni financijski eksperti nisu zadovoljni dogovorom, a najdalje je u negativnim ocjenama otišla predsjednica Odbora za odgovoran federalni proračun Maya MacGuineas.

Ona je izjavila da bi se ovo mogao pokazati "najgorim dogovorom vezanim za proračun u američkoj povijesti". MacGuineas je najavila kako bi se novi zakonom dopustilo povećanje potrošnje za 22 posto kroz Trumpov četverogodišnji mandat, a bilijunski deficit bio bio ozakonjen.

Američki dug je trenutačno 22,4 bilijuna dolara, a deficit se opasno približio brojci od bilijun dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close