Američki glumac Robert De Niro svoj restoran Nobu seli u Sveti Stefan

Autor: Poslovni dnevnik , 12. svibanj 2017. u 14:51
Nobu restorane redovito posjećuju brojne holivudske zvijezde

Restoran Nobu, u vlasništvu Roberta De Nira i najpoznatijeg sushi šefa na svijetu Nobuyuki Nobu Matsuhise, otvoren je prošlog ljeta.

Kompanija Adriatic Properties grčkog poduzetnika Petrosa Stathisa zatražila je od Tajništva za urbanizam Općine Budva dozvolu za postavljanje montažnog objekta na Svetom Stefanu, u koji bi bio preseljen restoran glumca Roberta De Nira.

Stathis traži da za Nobu restoran postavi privremeni objekat u shopping centru nasuprot grada-hotela Aman – Sveti Stefan, pišu Vijesti. U zahtjevu se navodi da su vlasnici spremni restoran preseliti u tivatski Porto Montenegro, ako im Općina Budva ne odobri projekt, jer su tamo, navodno, dobili bolje uvjete.

 

52 restorana

posluje u sastavu lanca koji se prostire na svih pet kontinenata

Loša pozicija
Prema neslužbenim informacijama Vijesti, selidbe u Tivat neće biti, jer će Općina Budva pozitivno odgovoriti Stathisu.  Svjetski lanac Nobu restorana, u vlasništvu oskarovca i najpoznatijeg sushi šefa na svijetu Nobuyuki Nobu Matsuhise, otvoren je prošlog ljeta u sklopu restorana Kraljičina stolica u Miločeru. Pozicija restorana na brdu iznad ornulog hotela Kraljičina plaža u Miločeru, po svemu sudeći, nije odgovorala vlasnicima, pa je kao bolja lokacija predložen shopping centar.  U zahtjevu Stathisove tvrtke navodi se da bi shopping centar bio nadograđen isključivo postavljanjem montažnih djelova, bez čvrste gradnje. Lanac od 32 Nobu restorana prostire se na svih pet kontinenata, od Dubaija i Manile, do Hong Konga i Monte Carla, a Nobu je hit među holivudskim zvijezdama već više od dva desetljeća, kako zbog zdrave hrane, tako i zbog imidža mjesta za bogate i slavne.  

Posjećuju ih George Clooney, Tom Cruise, Leonardo di Caprio, ali i mnogu druge zvijezde, posebno od kada je De Niro odlučio da svoju veliku ljubav prema umijeću sushi šefa Nobija dokaže ulaganjem u restoran. Općina se još nije izjasnila što će uraditi s bespravno izgrađenim kamenim zgradama od gotovo 2000 četvornih metara u maslinjaku, nasuprot grada-hotela. Zgrade je bez dozvole izgradila Stathisova kompanija prije sedam i pol godina. Općinska vlast je kroz Plan privremenih objekata, a na sugestiju vlade, legalizirala betonske građevine.

Vladar crnogorskog turizma 
Takvu odluku opravdana je činjenicom da se u zgradama nalaze tehničke prostorije – od praonice do kotlovnice, navodno nužnih za rad grada-hotela Sveti Stefan. Tako je bilo i prošle godine kada je usvojen Plan koji važi do kraja 2018. U vladajućem DF-u, međutim, kažu da se kamene zgrade, koje ni po kojim parametrima ne mogu biti privremeni objekti, moraju izbrisati iz Plana za ovu godinu. Petros Stathis, preko svoje tvrtke Monte Rock iz Podgorice, 2015. postao je vlasnik 75,01 posto dionica kompanije HIT Montenegro u čijem je sastavu hotel Maestral u Pržnu, koji ima licenciju za kasino. Stathis, koji je inače zakupac luksuznog odmarališta Sveti Stefan, kao i Miločera i Kraljičine plaže, a usto je i većinski vlasnik Univerzal banke, te dnevnih listova Pobjeda i Dnevne novine, potpisao je ugovor s predsjednikom uprave slovenskog HIT-a Dimitrijom Picigom. Stathis je, prema pisanju Dnevnih novina, tada platio oko 30 milijuna eura. 

Mutna Stathisova prošlost

Povezan s kriminalcima?
CIN-CG otkrio je Stathisovu povezanost s malezijskim poduzetnikom Wei Seng Phuaom, uhićenim u Las Vegasu zbog organiziranja lanca ilegalnog klađenja te mutnih poslova u Crnoj Gori. FBI je optužio Phuau da je ilegalnim klađenjem stekao oko 300 mil. dolara, a povezali su ga i s kriminalnom organizacijom 14K Triad. U Crnoj Gori Phua je bio suvlasnik tvrtke First Seafront Estate, koju je osnovala kompanija Golden Estate, s izvršnim direktorom Stathisom.

Komentirajte prvi

New Report

Close