Darovane ruske MiG-ove Srbija popravlja doma

Autor: Sergej Novosel Vučković , 02. veljača 2017. u 22:00
Remont MiG-ova Srbija će platiti 185 milijuna eura/Krasimir Grozev

Šest ruskih MiG-ova 29, koji stižu u travnju, remontirat će se u okolici Beograda, gdje posao dočekuju raširenih ruku, a očekuju da će raditi i na 8 bjeloruskih aviona 2018..

Za razliku od Hrvatske vojske koja je svoje zrakoplove MiG-21 popravljala svugdje, od Rumunjske do Ukrajine, što joj je stvaralo razne probleme, Srbija će avione MiG-29 koje je dobila od Rusije, remontirati kod kuće.

Šest ruskih (stižu tek u travnju) i četiri "srpska" aviona istog modela završava u Vazduhoplovnom zavodu Moma Stanojlović u Batajnici kod Beograda, ali pod paskom ruskih stručnjaka, koji će proces i voditi i nadzirati. Novosti pišu da će glavni dio remonta aviona biti ugradnja modernije opreme i uređaja, te produljenje tzv. vremenskog letnog resursa MiG-ova, obzirom na to da se ruski primjerci isporučuju bez nužnih aparata, koji su rezervirani samo za rusku vojsku. Zavod u Batajnici Srbi nazivaju i "kuća aviona", koja je lani obilježila i stoljeće postojanja, a novinari upozoravaju kako ustanovu pritišće starost radnika, budući da iskusni majstori i inženjeri idu u mirovinu i teško se nadoknađuju novima, mlađima, kojih je i deficit na tržištu rada.

"Ali imamo stručnjaka za ovaj remont. Naši će zaposlenici biti zaduženi za operativni dio, a ruski za stručni aspekt, jer su i specijalizirani za ovakve tipove letjelica", kažu u srpskom Ministarstvu obrane. Vrijednost aranžmana iznosi 185 milijuna eura i na njemu je država uštedjela, jer će Rusi pokriti prijevoz iz svoje zemlje. Naime, prema sporazumu vojnotehničke naravi, Rusija preuzima trošak transporta aviona u slučaju da remont MiG-ova obavlja zemlja koja i prima donirane avione.  Za Srbiju je zato osim manjega troška ovaj posao i prilika, jer Zavod Moma Stanojlović nije dugo imao toliku količinu za "obradu", štoviše deset 29-ki je najveći projekt u njegovoj novijoj povijesti, nakon NATO-va bombardiranja Srbije 1999.  

Vojska Srbije se, podsjećamo, ove godine nemalo tehnički "popunila": donacija šest ruskih MiG-ova 29 nastavila se na raniju kupovinu dva helikoptera Mi-17, plaćenih Rusima po 25 milijuna eura, a tek slijedi i isporuka 30 borbenih vozila Hummer kao dar Amerikanaca. A dar, sigurno ne bez nekih uvjeta, stiže i iz Bjelorusije: osam MiG-ova 29 i dva protuzračna raketna sustava Buk.

Donacija je na redu tek 2018., a i ti će avioni i rakete trebati remont. No, postoji i naličje ove povoljne vijesti za srpske zračne snage, prema upućenima u tehničke kapacitete: ovi modeli aviona, iako isti u tvorničkoj oznaci, nisu potpuno jednaki u pogledu opreme, budući da MiG-29 ima svu silu podvarijanti koje se razlikuju u količini oružja, modernosti uređaja… pa će i remont biti kudikamo zahtjevniji nego što se doista čini.  Vojni analitičar Aleksandar Radić drži da je nabava naoružanja dobra stvar, no pita se hoće li imati dovoljno ljudi u Srbiji za novo naoružanje. "Naši predstavnici se ponašaju kao da su na tržnici, kupuju kao da sutra počinje rat. Ili mi nešto ne znamo ili se događa neprirodan proces u kojem umjesto da vojska od politike zahtijeva mehanizaciju, to dolazi od političara koji samo putuju i kupuju", zabrinut je on.

Komentirajte prvi

New Report

Close