Ovo je najveće ulaganje nekog stranca u Srbiji ove godine

Autor: Rato Petković / VLM , 31. svibanj 2013. u 11:20
U Inđiju ih je dovela dobra ulagačka klima

Prvu pumpu u Srbiji proizveli su 2011. u Novoj Pazovi. Cijela proizvodnja iz Inđije će u izvoz, broj zaposlenih sa 136 povećat će već dogodine na 350.

Danski Grundfos u Inđiji je otvorio tvornicu za proizvodnju cirkulacijskih pumpi za grijanje i vodu, u koju je uložio 50 milijuna eura.

Najveće je to ulaganje jedne strane kompanije u Srbiji ove godine. Cijela proizvodnja namijenjena je izvozu, a prema riječima Carstena Berga, predsjednika grupacije, broj zaposlenih sa sadašnjih 136 iduće godine povećat će na 350, a kasnije i udvostručiti. U tvornici se proizvodnja obavlja na četiri trake, a gradnjom još dviju tvornica proizvodnju planiraju utrostručiti.Gradnja je trajala samo deset mjeseci, čemu je pridonijela i lokalna administracija. Nova tvornica omogućila je da se proizvodnja iz unajmljenog prostora u Novoj Pazovi preseli u Inđiju, koja je po broju inozemnih kompanija na prvome mjestu u Srbiji.Prva Grundfosova pumpa proizvedena je u Srbiji 2011. godine, a lani je proizvedeno milijun komada.

Uz pogodnu lokaciju, uz cestovni i željeznički koridor 10, Inđija je ulagače privukla pojednostavljenjem administracije. Za jedan dan obave se, naime, svi proceduralni poslovi.Zahvaljujući više od 20 tvrtki, u Inđiji je stopa nezaposlenosti smanjena ispod 10 posto. Po tome je, prema riječima Goran Ješića, bivšega gradonačelnika Inđije i začetnika prilagođavanja općinske administracije zahtjevima investitora, u toj vojvođanskoj općini stopa nezaposlenosti manja nego u polovici zemalja Europske unije. Inđija je, ocijenio je, investitore privukla i prilagođavanjima infrastrukture, obrazovanjem, suzbijanjem korupcije… Financial Times 2008. godine svrstao je Inđiju među 25 najboljih europskih odredišta za inozemna ulaganja. Vrijednost inozemnih ulaganja procjenjuje se na oko milijardu eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close