Otkazali narudžbu 36 aviona: Je li ovo kraj za najveći putnički zrakoplov na svijetu?

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2019. u 12:25
Foto: Daniel Reinhardt/DPA/PIXSELL

Model A380, imao je neispunjenih narudžbi od 87 aviona na kraju 2018. godine, od čega je njih 53 bilo namijenjeno Emiratesu te tri japanskom ANA Holdingu.

Godinu dana nakon što se činilo kako je Airbus uspio osigurati spasonosnu narudžbu svog A380 modela aviona na kat, čini se kako budućnost ovog plana ipak visi o koncu.

Putnička aviokompanija Emirates je prema navodima stručnjaka i zatražila najveći broj spomenutih aviona i o čijoj narudžbi ovisi daljnji opstanak proizvodnje, odlučila se na izmjenu svoje narudžbe. Kako piše Bloomberg, avioprijevoznik iz Dubaija velik dio svoje narudžbe planira zamijeniti nešto manjim A350s modelom, a spominje se i da Emirates razmatra kupnju modela A330neo.

Vijest dolazi godinu dana nakon što je francuski Airbus dogovorio prodaju 36 aviona modela A380 Emiratesu. Ipak, problemi oko pronalazka adekvatnog proizvođača motora koji bi mogao zadovoljiti zahtjeve naručitelja za cijenom i performansama počele su nagrizati dogovorene planove. Partnerstvo General Electrica i Pratt & Whitneya ukazivao je na svijetlu budućnost, ali su se problemi pojavili s kompanijom Rolls-Royce Holdingsom koji nije ispunio očekivanje ni nakon višemjesečnih pregovora.

Koliko je cijena bila problematična pokazuje i činjenica da je britanski avioprijevoznik British Airways razmatrao povećati svoju narudžbu, ali isključivo po boljim uvjetima od onih koji je ponudio Airbus. Nastavno na to, analitičar zrakoplovnog instituta Jefferies Sandy Morris istaknuo je kako bi otkazivanje većeg dijela narudžbe Emiratesa moglo dovesti do potpunog gašenja A380 programa.

Model A380, imao je neispunjenih narudžbi od 87 aviona na kraju 2018. godine, od čega je njih 53 bilo namijenjeno Emiratesu te tri japanskom ANA Holdingu.

I dok su drugi avioprijevoznici već izgubili interes za A380 modelom, Emirates i dalje nije htio odustati od tih aviona jer su upravo oni ključan dio velikog plana kompanije da postane najveći globalni avioprijevoznik na duge relacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close