Proizvođač automobila dobio 870 milijuna eura kazne jer krši propise o štetnim plinovima

Autor: Saša Paparella , 26. rujan 2019. u 11:46
Foto: Boris Roessler/DPA/PIXSELL

Manipulirali su podacima o dizel motorima.

Njemački proizvođač automobila Daimler mora platiti kaznu od 870 milijuna eura zbog kršenja propisa o emisijama štetnih plinova iz dizelskih vozila, objavili su njemački tužitelji.

Tužitelji i regulatori diljem svijeta pokrenuli su niz istraga protiv proizvođača automobila od 2015. kada je Volkswagen priznao da je u dizelske automobile ugradio softver koji omogućuje krivotvorenje podataka o emisijama štetnih plinova. Rezultati su pokazali da su i druge kompanije posezale za takvim metodama.

U svibnju 2017. njemački tužitelji pretražili su Daimlerove objekte u sklopu istrage o mogućoj prijevari u vidu manipulacije podacima o ispušnim plinovima kod dizelskih automobila.

Iz njemačkog ureda državnog tužitelja priopćili su da je Daimler od 2008. bio nemaran u obavljanju dužnosti nadzora, zbog čega su pojedina dizelska vozila dobila ekološki certifikat unatoč nedozvoljeno visokoj razini štetnih plinova.

 

2 godine

su prošle otkako je policija pretražile Daimlerove u

Izrečena novčana kazna od 870 milijuna eura raspršila je dobar dio pravne neizvjesnosti za tvrtku iz Stuttgarta, iz koje su poručili da se ne namjeravaju žaliti na presudu. Istaknuli su također da neće mijenjati procjene ovogodišnje dobiti.

U lipnju su snizili procjene dobiti u 2019. zbog očekivanog višeg iznosa rezervacija za probleme vezane za dizelska vozila. Procjene rezervacija podignute su za više stotina milijuna eura.

Daimler je pod regulatornom lupom i u SAD-u. U veljači 2016. američka Agencija za zaštitu okoliša zatražila je od njemačke autokompanije pojašnjenje o emisiji štetnih plinova iz nekih modela.

Komentirajte prvi

New Report

Close