Da bi zaradile jednako kao muškarci, Europljanke moraju raditi 51 dan više

Autor: Poslovni.hr , 09. studeni 2020. u 22:00
Foto: pixabay

Komisija će uskoro predložiti obvezujuće mjere za transparentnost u pogledu plaća.

Razlika u plaćama između muškaraca i žena koji rade iste poslove smanjila se ove godine u Europi tek neznatno, upozorava Europska komisija, premda velika većina europskih građana podržava eliminaciju tog jaza.

Žena koja radi isti posao kao i muškarac i dalje je plaćena 14,1% manje, što je neznatno bolje u odnosu na lani kada je ta razlika iznosila 14,5%. “Žene se ne cijeni jednako kad je riječ o njihovu radu. One u Europi i dalje zarađuju u prosjeku 86 centi za svaki euro koji zaradi muškarac. Žene tako rade 51 dan više da bi zaradile jednako kao i muške kolege”, upozorila je EK.

“Sadašnjim ritmom, trebala bi desetljeća, čak stoljeća, da se postigne jednakost. To nije prihvatljivo, moramo ubrzati i smanjiti taj jaz na nulu”, poručila je. Razlog je nejednakost koja prati žene tijekom cijelog života, dok pokušavaju uravnotežiti poslovni i privatni život, objašnjava Komisija.

“Pandemija je pogoršala strukturne rodne nejednakosti i rizik od siromaštva. Žene su prezastupljene na slabije plaćenim poslovima na prvoj liniji pružajući najosnovnije i najbitnije usluge u zajednici. I neproporcionalno su zastupljene na neformalnim poslovima koji nisu obuhvaćeni sustavima socijalne zaštite”, objašnjava EK.

Komisija će uskoro predložiti obvezujuće mjere za transparentnost u pogledu plaća. Smatra da će tome pomoći odgovarajuće minimalne plaće, za što je nedavno predložila zajednička pravila, jer više žena nego muškaraca zarađuje minimalac.

Po Komisiji, 9 od 10 građana smatra da nije prihvatljivo da su žene slabije plaćene od muškaraca za isti posao te 64% EU radnika podržava transparentnost u pogledu plaća koju bi se moglo osigurati objavom iznosa prosječene plaće u tvrtkama ovisno o radnom mjestu i rodu zaposlenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close