Čuli ste da vam više ne treba diploma za dobar posao? Ne vjerujte u tu zabludu

Autor: Vjekoslav Čulo , 02. ožujak 2024. u 10:00
Stručna sprema nije, ali i jest bitna/Pixabay

Proteklih je godina mnogo tvrtki prihvatilo razne inicijative kojim bi se smanjio broj visokoobrazovanih radnika ili otvorilo više mogućnosti za radnike srednje ili niže stručne spreme.

Poslodavci sve više navode kako za zapošljavanje nije potrebna diploma, ali potajno, i dalje vam treba.

Prema novom izvještaju američke tvrtke za zapošljavanje Indeed za 52 posto navedenih poslova nije se spominjala nikakva stručna sprema dok je 2019. to bio slučaj za samo 48 posto izlistanih poslova.

Sve to dio je koraka prema ‘zapošljavanju na temelju vještina’, odnosno nastojanja da se tvrtke poslodavci usredotoče na to što je kandidat sposoban raditi, a ne gdje je studirao. Ukratko, dobra vijest za sve koji nisu završili fakultet.

Proteklih je godina mnogo tvrtki prihvatilo razne inicijative kojim bi se smanjio broj visokoobrazovanih radnika ili otvorilo više mogućnosti za radnike srednje ili niže stručne spreme. Nekoliko uglednih američkih tvrtki se 2020., odmah nakon ubojstva Georgea Floyda, zajednički prijavilo za program kojim se milijunu Afroamerikanaca bez fakultetskog obrazovanja trebalo omogućiti održiv posao. Uredništvo The New York Timesa je 2023. pozdravilo razne napore u javnom i državnom sektoru da se pri zapošljavanju ne traži visokoškolsko obrazovanje.

‘Mnogo je radnih mjesta koja se mogu raditi bez fakultetske diplome, ali svejedno se traže’, izjavila je Abbey Carlton, potpredsjednica u Indeedu. ‘Zbog toga se tisuće i tisuće inače kvalificiranih radnika ne javlja na natječaje za ta radna mjesta, a činjenica da netko traži diplomu za radno mjesto gdje ona nije potrebna samo dodatno naglašava nejednakosti u radnoj snazi.’

Međutim, samo zato jer tvrtke navode da im visokoškolsko obrazovanje nije važno, to ne znači da je ono nebitno. Naime, premda navodno više ne mare za stupanj obrazovanja, nedavno istraživanje Poslovne škole Harvard i Instituta Burning Glass otkrilo je da je to, pa moglo bi se reći, mrtvo slovo na papiru.

Istraživanje je otkrilo da premda su neke tvrtke, primjerice Apple, Walmart i ExxonMobil, uvele zamjetne promjene u politici zapošljavanja, većina tvrtki koja je ustrajala na smanjivanju zahtjeva za zapošljavanje zapravo nisu promijenile politiku zapošljavanja.

Gotovo polovica tvrtki koje su rekle da će se usredotočiti na zapošljavanje na temelju vještina nisu se toga držale, a samo petina ih je počela uvoditi neke promjene kojih se nisu pridržavale. Rezultat svega je da je zapošljavanje na temelju vještina utjecalo na manje od 700 zapošljavanja prošle godine.

Naravno, to ne znači da su tvrtke namjerno površne glede politike zapošljavanja već je više uzrokovano činjenicom da je promjena politike zapošljavanja na razini tvrtke vrlo zahtjevna. Rukovodstvo možda se doista i želi usredotočiti na vještine, a ne stupanj obrazovanja, ali malo je koristi od toga ako o tome ne obavijeste sve slojeve tvrtke. Teško je iskorijeniti stare navike i ako menadžer za zapošljavanje mora birati između dvije osobe s petogodišnjim iskustvom, a jedna ima diplomu, a druga nema, naravno da će zaposliti onu s diplomom.

‘Teško je prihvatiti zamisao koja vam kaže što da ne činite, ali vam istodobno ne govori što da učinite’, rekao je Matt Sigelman, predsjednik Instituta Burning Glass. ‘Promjena politike zapošljavanja započinje na vrhu, ali samo zapošljavanje odrađuju tisuće menadžera u tvrtki i ako vi ne osmislite sistematizaciju politike i pridržavate je se, malo je koristi od nje.’

Usredotočivanje na zapošljavanje na temelju vještina je društveno i gospodarski dobar potez jer kako stanovništvo stari, sve manje dostupnih radnika na tržištu tjera poslodavce da budu fleksibilniji pri zapošljavanju.

Usto,danas je mnogo lakše zapoliti nekog na temelju vještina jer poslodavci na raspolaganju imaju više softverskih alata za procjenjivanje kvalifikacija i vještina kandidata, odnosno ne trebaju više nagađati hoće li vam diploma koristiti ili ne.

Posvećivanje više pažnje vještinama umjesto stupnju obrazovanja dobro je po sve jer, prema istraživanju, radnici bez diplome dulje ostaju na radnom mjestu od onih s diplomom te u prosjeku dobiju za 25 posto višu povišicu kroz radni vijek od radnika s diplomom.

Najveći je problem što većina tvrtki jedno govori, drugo radi, pa makar to bilo nešto tako jednostavno kao stupanj obrazovanja.

Tražiti posao je dosta frustrirajuć i nerazumljiv proces i imali fakultetsku diplomu ili ne, javite se na oglas za zapošljavanje jer jednostavno ne možete znati što točno poslodavac traži.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Uglavnom, kripluše opet nešto glume po cesti . Okrecu leđa muškarcima neprovocirano. Seljakushe dotepenacke, a vidio sam i debila sa ženom gologuzom kako stoji na prometnici i izlaže njenu robu..

Za dobar posao treba samo emigrirati . I ne vraćati se ni slučajno 😎

<p>Neš ti ” poslodavca”..</p>

New Report

Close