Crnogorci protiv malih HE

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2018. u 22:00
Je li gradnja malih HE rezervirana za obitelj i prijatelje vodećih crnogorskih političara?/FOTOLIA

Od vlasnika malih hidroelektrana najveće poticaje, 1,37 milijuna eura, dobila je Hidroenergija Montenegro.

Povlaštenim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora u Crnoj Gori za poticaje je prošle godine godini isplaćeno 4,52 milijuna eura, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE). "Poticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora počelo je 2014. godine i do danas je povlaštenim proizvođačima za poticaje isplaćeno 7,53 milijuna eura", rekli su Pobjedi iz COTEE-a.

Prema podacima COTEE-a, za poticaje je prošle godine najviše novca, 2,12 milijuna eura za vjetroelektranu Krnovo dobila kompanija Krnovo Green Energy, u vlasništvu austrijske tvrtke Ivicom Consulting i francuske kompanije Akuo Energy. Kompanija Masdar iz Abu Dhabija je nedavno kupila 49% dionica te vjetroelektrane.

'Nesagledive posljedice' 
Od vlasnika malih hidroelektrana najviše, 1,37 milijuna eura, dobila je kompanija Hidroenergija Montenegro, koja ima šest malih HE. Riječ je o Jezerštici, Bistrici, Orahu, Rmušu, Spaljeviću 1 i Šekularu u Beranama. Osnivači Hidroenergije su Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i tvrtka Hemera Capital, čiji je osnivač Oleg Obradović, koji je i ovlašteni zastupnik Hidroenergije.

 

4,5 milijuna

eura poticaja isplaćeno je 2017. za energiju iz obnovljivih izvora

Upravo protiv te tvrtke pokrenuta je kampanja koju predvodi stranka Demokratska Crna Gora iz koje tvrde da su negativne posljedice gradnje malih HE nesagledive, a prihodi Hidroenergije milijunski, prenose Vijesti. Prema riječima zastupnika te stranke Danila Šaranovića, u prethodne dvije godine Općina Berane je od Hidroenergije kroz koncesijske naknade dobila samo 190 tisuća eura, dok je Obradovićeva i Ubovićeva tvrtka prihodovala gotovo pet milijuna. 

"Izgradnja malih HE unosan je posao rezerviran samo za članove obitelji i pojedince bliske predsjedniku Demokratske partije socijalista", izjavio je Šaranović, upirući prstom prije svega u bivšeg premijera, sada predsjednika DPS-a Mila Đukanovića i njegovog sina Blažu Đukanovića čija tvrtka BB Hidro također gradi male HE. 

Ugrožena opskrba vodom
Male HE izazvale su otpor i u Plavu i Murini gdje su građani okupljeni u nevladinoj udrugi "Sačuvajmo rijeku Komaraču i sve rijeke u Crnoj Gori" zaprijetili prosvjedima zbog suđenja dvojici mještana koji su pokušali spriječiti izgradnju male hidroelektrane na Murinskoj rijeci. Tvrde da ljeti često imaju problema s nestašicom vode, te da bi zahvaćanje vode iznad vodoizvorišta murinskog vodovoda za potrebe buduće hidroelektrane ugrozilo opskrbu vodom njihovih naselja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close