Crkva će svoja ulaganja sve više povjeravati bankama

Autor: Tomislav Pili , 12. kolovoz 2018. u 10:03
Foto: Getty Images

Tradicionalna niskorizična ulaganja više ne nude zadovoljavajući prinos, pa se crkveni dužnosnici obraćaju financijašima.

Kako okružje niskih kamatnih stopa oplođivanje kapitala čini sve zahtjevnijim poslom, Crkva u Njemačkoj odlučila je potražiti pomoć financijskih profesionalaca.

Kako prenosi Bloomberg napise njemačkih medija, crkveni dužnosnici zaduženi za upravljanje imovinom posljednjih godina sve su profesionalniji u upravljanju ulaganjima te sve češće angažiraju financijske kuće specijalizirane za upravljanje imovinom privatnih klijenata.  "Crkva je jedan od stvarno velikih tržišnih sudionika i sve više koristi profesionalno upravljanje imovinom", naglašava Daniel Kerbach, investicijski direktor minhenske tvrtke Merck Finck Privatbankiers.

A tamošnje vjerske zajednice raspolažu i više nego impozatnom imovinom. Carsten Frerk, politolog i stručnjak za crkvena pitanja procjenjuje da Katolička crkva i protestantske vjerske zajednice u Njemačkoj raspolažu imovinom vrijednom 345 milijardi eura. U to se ne ubrajaju vrijedne nekretnine karitativnih crkvenih organizacija, naglašava Frerk. Martina Erlwein iz Berenberg banke ističe kako financijska zajednica smatra da se vrijednost crkvene imovine kreće oko pola milijarde eura.

 

345 mlrd.

eura procijenjena je vrijednost crkvene imovine u Njemačkoj

Crkvu je na angažiranje financijaša potakla činjenica da tradicionalna niskorizična ulaganja, poput obveznica, više ne pružaju zadovoljavajući prinos. Iako iznos "crkvenog poreza" u Njemačkoj posljednjih godina raste, u slučaju slabljenja ekonomije doći će do njegova smanjivanja što pitanje prinosa od ulaganja stavlja u prvi plan. Osim toga, Crkva je proteklih godina bila u središtu nekoliko financijskih skandala – prije svega sa nekretninama – u kojima je izgubila dobar dio uloženog, pa to želi spriječiti povjeravanjem imovine profesionalcima.

Philip Schätzle iz tvrtke Metzler otkriva kako je Crkva zainteresirana za ulaganja i likvidne i nelikvidne imovine. "Nelikvidnu imovinu, poput infrastrukture, traže samo veliki institucionalni ulagači. Među likvidnom imovinom, dionice su postale sve značajnije posljednjih godina", kaže Schätzle. Dok je Crkva u prošlosti ulagala primarno u dionice kompanija iz eurozone, sada sve više globalno diverzificira svoja ulaganja, dodaje Schätzle. Novac od ulaganja ne treba samo za održavanje crkvene imovine. Kao poslodavac, Crkva ima i značajne mirovinske obveze, tumači Eberhard von Alten, direktor institucionalnih klijenata u tvrtki FERI Trust. 

Komentirajte prvi

New Report

Close