Country Garden dogovorio produljenje isplate obveznica, novi problemi na vidiku

Autor: Ana Blašković , 04. rujan 2023. u 22:00
Dionica nekretninskog diva na vrijednosti je izgubila više od 60 posto ove godine/SHUTTERSTOCK

Kineski developeri suočavaju se s valom isplata obveznica denominiranih u renminbiju i dolarima jer dospijeva 38 milijardi dolara u naredna četiri mjeseca.

Dionice posrnulog kineskog developera Country Gardena porasle su gotovo 20 posto u ponedjeljak nakon što su vjerovnici tijekom vikenda pristali na restrukturiranje otplate obveznice denominirane u renminbiju koja je dospjela u subotu, piše Financial Times.

Zeleno svjetlo imatelja obveznica tvrtki će kupiti vrijeme dok pokušava ispuniti domaće i međunarodne obveze otplate. Vjerovnici su pristali na odgodu isplate gotovo četiri milijarde renminbija (550 milijuna dolara) obveznice te omogućili nekretninskoj kompaniji da otplati posuđena sredstva ratama u naredne tri godine.

Zeleno svjetlo za odgodu

Vjerovnici su pristali na odgodu isplate gotovo četiri milijarde renminbija (550 milijuna dolara) te otplatu u ratama iduće tri godine.

Dionica skočila 20 posto
Country Garden, u fokusu međunarodnih ulagača koji pokušavaju procijeniti stanje golemog kineskog sektora nekretnina, navodi da je 56,08 posto imatelja obveznica pristalo na odgodu plaćanja. Vijest o dogovoru s ključnim kreditorima lansirala je dionicu Country Gardena za 19,1 posto. Gleda li se performans od početka godine, i s najnovijim dobitkom, dionica je na vrijednosti izgubila više od 60 posto.

Nekretninski div Country Garden, ranije smatran jednim od kineskih developera za koje je najmanje vjerojatno da bi zapao u probleme nelikvidnosti, teško je ispunio nedavne obveze. Prije mjesec dana propustio je isplate kamata od 22,5 milijuna dolara na dvije međunarodne obveznice od 500 milijuna dolara što je izazvalo široke rasprodaje dionica nekretninskih grupacija koje su otprije bile pod pritiskom.

Dionice developera uvrštene u burzu Hong Kongu porasle su u ponedjeljak 10,5 posto u nakon akcije kineskih vlasti da smanje zahtjeve za predujmove u cijeloj zemlji za one koji prvi i drugi put kupuju stambenu nekretninu.

Brzina ublažavanja pravila o hipotekarnim kreditima kako bi se potaknuli kupci nekretnina, značajno je povećana posljednjih tjedana nakon godina oštrog suzbijanja prekomjerne zaduženosti u sektoru. Veliki gradovi, uključujući Peking, Šangaj, Guangzhou i Shenzhen prošlog su tjedna snizili minimalne kamatne stope na hipotekarne kredite za prvu kupnju.

Pad prodaje nekretnina
Ting Lu, analitičar u Nomuri, rekao je da iako je nedavno popuštanje označilo “značajan korak u poticanju sektora nekretnina” mjere “još uvijek nisu bile dovoljne” da problematični sektor izvuku iz dugotrajne krize nelikvidnosti. Podaci Dealogica pokazuju da se kineski developeri suočavaju s tsunamijem isplata obveznica denominiranih u renminbiju i dolarima – dospijeva 38 milijardi dolara u naredna četiri mjeseca.

Međunarodna rejting agencija Fitch Ratings, jedna iz velike trojke, prošlog tjedna upozorila je da bi godišnja prodaja novih kuća u Kini mogla pasti čak 15 posto zbog problema u sektoru. Agencija je također upozorila da situacija u Country Gardenu “može pogoršati slabost (kineskih) raspoloženjima kupaca nekretnina”.

Na kraju prve polovice 2023. obveze Country Gardena dosezale su oko 1,36 bilijuna renminbija. Kompanija se ovaj tjedan suočava novim valom pritisaka na otplate dugova. Razdoblje odgode za isplatu obveznica u dolarima koje nije isplatio prije mjesec dana, istječe u srijedu.

Komentirajte prvi

New Report

Close