Conte: EU mora preispitati svoje propise o tržišnom natjecanju

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2020. u 22:00
Giuseppe Conte, talijanski premijer/REUTERS

Sredinom veljače i francuski ministar financija Bruno Le Maire podupro je stvaranje velikih europskih kompanija koje bi “branile europske interese”.

Talijanski premijer Giuseppe Conte upozorio je da Europska unija mora preispitati svoje propise o tržišnom natjecanju budući da “možda stoje na putu” stvaranju velikih europskih kompanija koje bi mogle uspješno konkurirati na globalnom tržištu.

Europa mora intenzivnije surađivati kako bi razvila nove strateške sektore i ojačala vodeće kompanije u sektorima poput proizvodnje automobila, rekao je prošlog tjedna na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

“Želimo stvoriti naše europske šampione, pri tome mislim na projekte u automobilskom sektoru”, rekao je Conte dodajući da su ti propisi napravljeni za jedinstveno tržište, no da u pojedinim slučajevima “očito nisu prilagođeni najtjecanju na globalnom tržištu”. Javna poruka talijanskog premijera poklopila se s najavljenim spajanjem talijansko-američkog automobilskog diva Fiat-Chryslera i francuske grupe PSA.

Sredinom veljače i francuski ministar financija Bruno Le Maire podupro je stvaranje velikih europskih kompanija koje bi “branile europske interese”. Njegova je opaska izrečena kao komentar na planirano povezivanje proizvođača željezničke opreme Alstoma i Bombardier Transportationa iz Kanade.

U Europi već neko vrijeme traje žustra rasprava o nužnosti stvaranja velikih industrijskih divova, no njihovo stvaranje sprečavaju europski zakoni o ravnopravnoj tržišnoj utakmici, smatraju kritičari. Prošle godine Europska komisija zaustavila je spajanje Alstoma i njemačkog Siemensa kao razlog navevši strah od narušavanja tržišne utakmice.

Odbijenica Bruxellesa izazvala je val negodovanja u francuskoj i njemačkoj Vladi da bi potom službeni Pariz i Berlin zatražili da Europska komisija promijeni antimonopolske zakone o kako bi se uvažili globalni izazovi. Cilj nije oslabiti te propise već ih prilagoditi kako bi EU mogla uspješno parirati globalnim igračima.

Komentirajte prvi

New Report

Close