Članice EU mogu sniziti poreze na struju

Autor: Poslovni dnevnik , 20. listopad 2021. u 22:00
Ursula von der Leyen/Reuters

U utorak je češka vlada na odlasku obustavila naplatu PDV-a na električnu energiju i plin za studeni i prosinac.

Smanjenje poreza na cijenu električne energije jedna je od mjera koju države članice “vrlo brzo” mogu provesti kao odgovor na rast cijene plina, izjavila je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u srijedu čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen.

U raspravi sa zastupnicima Von der Leyen se osvrnula na kratkoročne mjere za pomoć kućanstvima i poduzećima zbog strelovitog rasta cijena energenata i kazala da “neke mjere mogu biti poduzete vrlo brzo po trenutnim europskim pravilima”.

To su olakšice za kućanstva i poduzeća, državne subvencije i “smanjenje poreza i nameta”. Pojasnila je kako jedna trećina cijene struje ovisi o infrastrukturi, jedna trećina cijene je tržišna, a prosječno u EU trećina cijene ovisi o “porezima i nametima”.

“Postoje članice s 50 posto udjela poreza i nameta u cijeni struje. Tu države članice mogu vrlo brzo djelovati”, istaknula je u raspravi, dodavši da je 20 država članica poduzelo mjere u tom smjeru. Primjerice, u utorak je češka vlada na odlasku obustavila naplatu PDV-a na električnu energiju i plin za studeni i prosinac. U Hrvatskoj PDV na isporuku struje iznosi 13 posto, a na isporuku plina 25 posto.

Rast cijena energenata u Europi rezultat je kombinacije faktora – ekonomskog oporavka svjetske ekonomije i duge lanjske zime, manjeg opsega opskrbe u Europi i rekordno niskih zaliha plina na kontinentu te veće potražnje iz drugih dijelova svijeta poput istočne Azije.

Europa je sve ovisnija o prirodnom plinu zbog napuštanja ugljena i nuklearne energije, a Rusija i Norveška su zbog tehničkih razloga morale smanjiti svoje pošiljke.

Komentirajte prvi

New Report

Close