Cipele koje doista usrećuju

Autor: Poslovni.hr , 15. studeni 2015. u 09:20
FOTO: shoemates/www.shoemates.de

Biste li kupili cipele kad bi Vašom kupnjom i jedan mališan u Afganistanu dobio jedan par na poklon? To je projekt – više humanitarni nego tržišni – kojim se bavi Obaid Rahimi i njegove kolege u njemačkom Passauu.

 Obaid Rahimi je u rujnu 2012. krenuo u Afganistan iz posve drugog, radosnog razloga: zbog svadbe svog rođaka. Kada je došao u zemlju u kojoj je rođen, ali iz koje je njegova obitelj već odavno otišla u Njemačku, još je sjalo sunce. Temperatura je bila preko 20 stupnjeva i posvuda su mališani trčali po prašnjavim ulicama u svojim sandalama.

Svadba je u Afganistanu svakako povezana i s obiteljskom proslavom koja može trajati i danima. Tako je i Obaid u Afganistanu proveo deset dana, ali u tom razdoblju je već stigla i zima, a po noći je bilo mraza. Ali curice i dečki na ulicama su još uvijek trčali samo u tim svojim sandalicama: to su bile jedine cipele koje su imali – ako su uopće imali ikakve.

"Puca vam srce kad vidite kad se neki mališan koji nema ništa ili gotovo ništa na nogama, bori protiv hladnoće", objašnjava Rahimi za DW. Vratio se nazad u Passau gdje je tada još studirao ekonomiju, ali mu taj prizor nije dao mira. Našao je izvješće Ujedinjenih naroda u kojem su izbjeglice pitane, što im trenutno najviše treba. Mnogi su rekli upravo – cipele.

Tako se rodila ideja za internetsku trgovinu Shoemates – u prijevodu to zapravo znači "drugovi u cipelama". Za svaki par cipela koji korisnik kupi, jedan mališan u Afganistanu će dobiti jedan par cipela. Dakle po paroli "Get one, give one".

Netko može možda pomisliti kako je to prilično podmukla reklama da bi se zaradio novac: tko neće kupiti cipele da bi pomogao bosonogom mališanu u Afganistanu? Ali 28-godišnji Rahimi se mora smijati kad mu kažemo kako sad zarađuje bogatstvo. Na portalu rade četiri suradnice, ali i one to zapravo rade praktično kao hobi: "Sve one imaju i drugih izvora zarade. Mi nismo nikakvi 'veliki igrači' pa da se naša stranica pojavi sasvim na vrhu kad u tražilici unesete 'cipele'", kaže Rahimi.

Komentirajte prvi

New Report

Close