Cijene u Turskoj opet rastu, ali imaju i još jednu veću brigu

Autor: Tomislav Pili , 04. travanj 2019. u 07:59
Trend snižavanja cijena započet u listopadu prekinut je u siječnju/REUTERS

Pravac monetarne politike središnje banke u idućim mjesecima isključivo će određivati tečajna kretanja, smatraju analitičari.

Iako su pritisci na rast cijena i dalje snažni, inflacija u Turskoj donekle se stabilizirala, no i dalje je četiri puta veća od cilja središnje banke.

Međutim, monetarnim vlastima trenutno je veća briga tečaj lire koji je opet počeo ponirati, pa analitičari očekuju da će pravac monetarne politike turske središnje banke u narednim mjesecima isključivo određivati tečajna kretanja.

Nastavljen trend
Statistički podaci objavljeni u srijedu pokazali su da je stopa inflacije u ožujku blago ojačala na 19,71 posto ponajviše zbog rasta cijena goriva i hrane koje ne uspijevaju spustiti ni neuobičajene vladine mjere, poput posebnih tržnica. Objavljena stopa inflacija nešto je viša od očekivanja 16 ekonomista u anketi Reutersa koji su u prosjeku prognozirali 19,57 posto.

Podaci za ožujak pokazali su kako je nastavljen trend blagog povećanja inflacije započet u siječnju. Podsjetimo, inflacija u Turskoj dosegla je u listopadu 25 posto, najvišu vrijednost u 15 godina, no u idućim mjesecima počela je padati. No cijene hrane u Istanbulu, najvećem turskom gradu, prošlog su mjeseca uvećane za dodatnih jedan posto dok je cijena benzina na europskoj strani tog velegrada skočila za 10 posto, piše Bloomberg.

Iako je inflacija donekle stabilizirana, to ne znači da je središnja banka na putu snižavanja kamatne stope, podignute na 24 posto krajem godine kada je lira naglo počela gubiti na vrijednosti uslijed odljeva kapitala.

Snažne fluktuacije tečaja opet su počele prije 10-ak dana nakon iznenađujućeg podatka o padu deviznih pričuva. "Monetarno ublažavanje morat će pričekati do drugog polugodišta", ocjenjuje Ziad Daoud, Bloombergov ekonomist za regiju Bliskog istoka.

Obnovljene tenzije
Jason Tuvey, stariji ekonomist za rastuća tržišta u Capital Economicsu ističe za Reuters kako valutno tržište zabrinjavaju i obnovljene tenzije sa SAD-om.

Podsjetimo, američka administracija prekinula je isporuku opreme za borbene zrakoplove F-35 jer Turska namjerava nabaviti i ruski protuzračni sustav S-400. U srijedu ujutro tečaj turske valute kretao se oko razine od 5,6249 lira za dolar. U odnosu na utorak, lira je oslabila prema dolaru za dodatnih pola posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

pričekati ljeto pa nabaciti short EURTRY i uživati na swapu ?

New Report

Close