Cijena pšenice mogla bi porasti i do 34 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 30. lipanj 2022. u 22:00
Ukrajinski izvoz mogao bi biti sveden na petinu uobičajene količine/Reuters

Ruska pšenica činila je petinu, a ukrajinska desetinu globalnog izvoza.

Cijene pšenice mogle bi porasti i do 34 posto ako ruska invazija na Ukrajinu blokira ukrajinski izvoz i prepolovi isporuke iz Rusije, upozorile su UN-ova Agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Rusija je u proteklim godinama proizvodila 10 posto, a Ukrajina tri posto svjetske pšenice, prema prosjeku u proteklih pet poljoprivrednih sezona, navode FAO i OECD.

Ruska pšenica činila je petinu, a ukrajinska desetinu globalnog izvoza. Ruska invazija izazvala je probleme u ukrajinskom izvozu, budući da je blokirala pristup lukama na Crnom i Azovskom moru, preko kojih je kupcima isporučivano više od 90 posto ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Procjene u poljoprivrednom sektoru trenutno signaliziraju da će ukrajinski izvoz biti sveden na petinu uobičajene količine.

Ako rat blokira ukrajinske izvozne kapacitete, cijena pšenice mogla bi porasti 19 posto u usporedbi s predratnim razinama, izračunali su FAO i OECD.

Bude li istodobno prepolovljen ruski izvoz, mogla bi skočiti i 34 posto. Zbog znatno smanjenog izvoza broj pothranjenih ljudi u svijetu porastao bi za gotovo 19 milijuna u 2023/2024., upozorili su FAO i OECD.

Komentirajte prvi

New Report

Close