Ekonomsko državljanstvo: Nude putovnicu za 250.000 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 31. srpanj 2018. u 06:44
Foto: Getty Images

Zainteresirani će trebati uložiti 250.000 eura u nerazvijenom području ili 450.000 eura u razvijenom području Crne Gore.

Crnogorska vlada je krajem prošlog tjedna usvojila Informaciju o programu stjecanja crnogorskog državljanstva na temelju posebnog programa ulaganja i naložila nadležnim institucijama da stvore pretpostavke da njegova primjena počne 1. listopada ove godine. Riječ je o programu koji će biti dostupan za najviše 2000 aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju Europskoj uniji, tokom ograničenog razdoblja od tri godine.

Zainteresirani će imati opciju da ulože 250.000 eura u neki od razvojnih projekata koji je prethodno odobrila vlada u nerazvijenom području Crne Gore ili 450.000 eura u neki od razvojnih projekata u razvijenom području, pišu Vijesti. Vlada će usto naplaćivati naknadu do 100.000 eura po zahtjevu, što će biti usmjereno u poseban fond za razvoj nerazvijenih područja.

 

100 tisuća

eura stajat će samo zahtjev za ekonomsko državljanstvo

Ulazak sumnjivih osoba
Dio sredstava dobivenih od novih državljana bit će usmjeren i u razvoj malih srednjih tvrtki, posebno za zapošljavanje mladih i financiranje kreditnog fonda, dok će dio biti prebačen u proračun, da bi se stabilizirale javne finaciije. Međutim, EU je prilično oprezna prema crnogorskoj prodaji putovnica, iako to već godinama rade neke njene članice "Crnogorska vlada treba pažljivo razmotriti pitanje ekonomskog državljanstva kako ne bi napravila bilo kakvu prepreku na putu Crne Gore prema Europskoj uniji", poručio je šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav, misleći pri tome vjerojatno na moguću dodjelu državljanstva sumnjivim osobama i ulazak nelegalno stečenog novca u Crnu Goru. 

Vlada će stoga angažirati renomirane due dilligence agente specijalizirane za provjeru zainteresiranih aplikanata kao i neku od renomiranih revizorskih kuća ili pravnih savjetnika za ostale provjere kandidata. Nema sumnje da će se najveći dio novca takvih investitora sliti u turističke projekte koji se i dalje velikom brzinom razvijaju u Crnoj Gori. Tako bi ta zemlja, prema očekivanjima, ove godine trebala dobiti 2000 novih smještajnih jedinica kategorije četiri i pet zvjezdica, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Velika ulaganja u turizam 
Samo prošle godine Crna Gora je dobila 33 nova hotelska objekta s ukupno 1738 ležaja. Strategijom razvoja crnogorskog turizma iz 2008. planirano je da 2020. godine, kada je riječ o ležajevima, u hotelima s četiri i pet zvjezdica bude oko 50% od ukupnog broja ležaja, dok je ostvareno 32,5%.

S druge strane, nastavljena je i gradnja privatnih apartmana, najviše u Budvi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close