Češko gospodarsko čudo prepoznali i investitori

Autor: Tomislav Pili , 28. siječanj 2016. u 22:01
Češki premijer Bohuslav Sobotka/REUTERS

Treći najbrži ekonomski rast od 4,7 posto te javni dug od svega 41 posto BDP-a donijeli su Češkoj njemačke uvjete zaduživanja.

Nakon što su Poljska i Mađarska postale svojevrsna "zločesta djeca" Europske unije, rastuća zvijezda postaje Češka u koju se sve više slijeva strani kapital.  

Prema podacima Bloomberga koji se poziva na vladine statistike, kupnja čeških obveznica od strane inozemnih ulagača skočila je 36 posto dok je – za usporedbu – Poljska zabilježila tek 5-postotni rast. U mađarskom slučaju zanimanje stranih ulagača za njihovim obveznicama palo je više od 20 posto.

Ekonomsko čudo u EU
Navala stranaca na češki dug ne treba čuditi ako se promotre ekonomski podaci. Naime, srednjoeuropska zemlja s 10,5 milijuna stanovnika trenutno može dobiti uvjete zaduživanja kojima se mogu pohvaliti još samo Švicarska, Njemačka, Nizozemska i Japan što dovoljno govori o stupnju povjerenja investitora. Otkako se prije 12 godina pridružila Uniji, Češka je udvostručila svoje gospodarstvo, a u trećem tromjesečju BDP je skočio čak 4,7 posto, što je treći najbolji rezultat u cijeloj EU.

 

36posto

skočila je inozemna kupnja čeških obveznica

Nezaposlenost je pala na najnižu razinu u Europi, a češka kruna prema euru je ojačala za petinu. Vlada premijera Bohuslava Sobotke uspjela je zadržati javni dug na 41 posto BDP-a, što je tek polovica europskog prosjeka. K tome, uspješna privatizacija generira milijarde eura u proračun. "Češki političari dočekali su strane investicije na način koji se ustvari nije dogodio nigdje drugdje u regiji. Postoji velik stupanj povjerenja investitora u češke institucije i vladavinu prava", tvrdi za Bloomberg Peter Attard Montalto, ekonomist u banci Nomura. S druge pak strane, poljsko tržište kapitala plaća cijenu nakon što je rejtinška agencija Standard & Poor's smanjila rejting zemlje zabrinuta zbog slabljenja institucija što je ideja vladajuće, konzervativne stranke Pravo i pravda.

Poljska kopija 'orbanizacije'
Nakon pobjede na izborima u listopadu, Pravo i pravda najavila je povećanje socijalnih transfera što namjerava financirati pojačanim oporezivanjem banaka i trgovaca. U očima investitora, to je bila repriza poteza mađarskog premijera Viktora Orbana iz 2010. koji je porezno opterećenje pojačao uglavnom kompanijama u stranom vlasništvu. U odnosu na Poljsku i Mađarsku, češka ekonomija i njezine prognoze rasta mnogo su više vezane za Njemačku, tvrdi Dmitri Barinov, fond menadžer u frankfurtskom Union Investment Privatfonds. Dodaje kako su češke obveznice popularne kod investitora koji nisu skloni pretjeranom riziku. "Investitori smatraju Češku više razvijenom zemljom nego ekonomijom u razvoju. Dobra, stabilna, ali nekako dosadna", zaključuje Barinov.

Komentari (1)
Pogledajte sve

nigdje u Hrvatskoj više ne postoje nikakvi – ni komunalni, ni kadrovski a kamoli drugi uvjeti da bi neka ozbiljna tvrtka riskirala imati s nama posla.

Kakva proizvodnja?

To ide u Slovačku i Češku.

New Report

Close