Cerar i Vučić spojit će Telekome Slovenije i Srbije?

Autor: Poslovni dnevnik , 13. prosinac 2016. u 22:00
Političari obje države žele zadržati kontrolu nad telekomunikacijskim kompanijama/Fotolia

Spajanjem bi nastao veliki regionalni igrač koji bi možda postao atraktivniji za nekog europskog telekomunikacijskog diva.

Na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Slovenije održanoj krajem listopada pojavila se ideja o spajanju Telekoma Slovenije i Telekoma Srbije, kompanija u većinskom državnom vlasništvu. Slovenska i srpska vlada ne žele ispustiti iz ruku "svoj Telekom", pišu Finance.

Slovenska vlada, na čelu s Mirom Cerarom, pružala je toliki otpor već dogovorenoj prodaji Telekoma Slovenije da je fond Cinven na kraju odustao zbog povećanja troškova. Telekom Srbije bio je u procesu prodaje, ali ga je vlada Aleksandra Vučića otkazala neposredno prije izbora. Za Telekom Srbije se prošle godine, zajedno s fondom Apollo natjecao i Telekom Slovenije.

Bilo je dogovoreno da Telekom Slovenije i Apollo osnuju posebnu projektnu tvrtku u koju bi Apollo unio otkupnu cijenu Telekoma Srbije, a slovenska država dionice Telekoma Slovenije. Država bi u tvrtki ostala tri godine, te bi se zajedno s Apollom povukla iz Telekoma Slovenije. To se nije dogodilo, zato se pojavila ideja o spajanju dvije telekomunikacijske kompanije. Ali, zasad se ne zna na koji način bi se to provelo. Zbog pada prihoda u telekomunikacijskoj industriji operateri su prisiljeni tražiti prihode u novim uslugama, npr. Telekom Slovenije u prodaji električne energije i e-zdravstvu, ali trend je konsolidacija tvrtki.

No, to nije, kažu izvori Financa, primarna briga političara iz obje vlade, na prvom mjestu je zabrinutost da ne izgube kontrolu nad kompanijama. "Na prvi pogled spajanjem bi se stvorio veliki regionalni igrač, što je u skladu s trendom konsolidacije u industriji. Kao takav možda bi kasnije bio atraktivniji za nekog europskog telekomunikacijskog diva", kaže Sašo Stanovnik od Alte Investa. S druge strane, SDH za kojeg se govori da provjerava zanimanje za kupnju Telekoma Slovenije, kaže da trenutno ne provodi nikakve aktivnosti u vezi s prodajom te kompanije. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close